“Зовът на кукувицата” – Робърт Галбрейт

Част 1 от “Корморан Страйк”

Както добре ви е известно Робърт Галбрейт е творческият псевдоним на Дж.К Роулинг, под който пише криминални романи. Първата книга от серията, разказваща за Корморан е “Зовът на кукувицата”.

Приятна криминална история, развиваща се из лондонските квартали. Лула Ландри е млада, много красива и известна, но за огромно съжаление е мъртва. Брат и не вярва във версията със самоубийство и наема бившия съученик на покойният си брат да открие истината. За дедективът това е добре дошло в тежкия момент, в който се намира. Корморан се е разделил наскоро с гаджето си, живее в офиса и за капак на всичко се сдобива с нова секретарка за временно назначение, която също ще струва пари. За негова приятна изненада Робин е умна, съобразителна, инициативна и бързо става незаменим помощник. Двамата тръгват по последните стъпки на Лула, разследвайки евентуалните мотиви, довели до неочаквания и скок от терасата. В света на модата всичко е красота и блясък, но това прикрива множество човешки грехове и слабости.

Много силни ревюта четох за началото на поредицата, но аз не останах особено впечатлена. Имаше моменти, кото ми бяха интригуващи, но преобладаващото чувство беше досада. Дори обратът накрая не можа да я измести. Хареса ми развитието на отношенията между Корморан и Робин. Това беше от малкото свежи неща в тази книга. Не можах да се заинтригувам от самия случай, а спорадичните спомени от миналото на Страйк ми бяха като мърлява кръпки в цялата история. Допускам, че това е авторовия похват да създаде плътност и дълбочина на героя си, както и да заложи на бъдещото му развитие в поредицата. Твърде монотонно и предвидимо разследване. Надявам се следващите в поредицата да са по-сполучливи.

Макар, че нямам особено високо мнение и крайно положителен отзив, бих дала шанс и на останалите книги.

2 thoughts on ““Зовът на кукувицата” – Робърт Галбрейт

  1. Моите впечатления от романа са доста сходни – слаба криминална загадка и разследване за сметка на доста по-интересни герои. Може да прозвучи обезкуражаващо, но и следващите книги ми се сториха по същата формула. Чух обаче приятелска препоръка за едноименния сериал, който не бил никак лош.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s