“Махала без име” – Пенко Пенков

Случайно попаднах на ревю на тази книга на Димитър Цолов-Доктора в GoodReads. Усещането ми беше, че трябва да и дам шанс в морето от нови заглавия и не сгреших.

Петър обича да пътешества в Родопите, а всяка негова разходка непланирано се оказва пълна с мистика и необикновени събития. Книгата се състои от пет разказа, които са взаимно свързани помежду си с общи герои. В мистичното Орехово светулки ще разкрият древна звездна картата, в Дъбраша ще търси редки билки, за да помогне на племенника си, в Шабаница ще разкрие тайната на древна скала, в село над Лъки ще се запознае с колоритните местни жители, а в малка махала на границата с резерват Кормисош ще се сблъска с гул.По време на приключенията ще открие богатство в лицето на много добри приятели и може би ще открие любовта.

Ако и вие обичате Родопите като мен, то прочетете тази книга. Родопите са главният герой във всяка една история. Ще поскитаме по тучните поляни, ще изкачите непристъпни върхове, ще отдъхнете в прохладните сенки на вековните гори и ще откриете древни тайни стаени в пещерите и. На някои места съм била, а на други от години се надявам да отида. Четях и проверявах на картата, набелязвайки следващите маршрути за посещение. В лицето на Петър срещнах сродна душа, открила мистицизма и необятността на Родопите. Харесаха ми всички истории, героите и баланса в представянето им. Имаше от всичко по малко, но достатъчно, за да бъда заинтригувана през цялото време. През по-голямата част имах усещането, че чета пътепис, макар да знам, че не е така. Ако трябва да опиша усещанията си с няколо думи, то те са убедително, леко, автентично, наситено със спокойствие.

А кои са вашите любими книги свързани с Родопите?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s