“Богат татко, беден татко” – Робърт Т. Кийосаки

В последно време към всичките си разнородни интереси добавих и този към икономиката, инвестициите и различни възможности за създаване на пасивни доходи. В групите, които следя по тези теми доста често се препоръчва тази книга като основополагаща. Имах известни описания, но все пак реших да и дам шанс.

На кратко главният герой в лицето на автора, разказва за съветите, които получава за живота и печеленето на пари от родния си баща, учител и от бащата-бизнесмен на негов съученик. Идеята на книгата е да направи паралел между традиционния подход към живота, притежанията и парите и бизнес-перспектива при работа с пари и как да ги накараме да работят за нас. Написана е на разговорен език и е по-скоро художествена литература за самопомощ отколкото сериозен икономически анализ. Тезата е, че това е знание предавано от богатите родители на децата им и е недостъпно за останалите.

Рядко го казвам по отношение на книга, но се радвам, че не си я купих, а я прочетох от библиотеката. В духа на книгата това са умно спестени пари. Имаше няколко интересни идеи като това, че човек трябва да плаща първо на себе си и да инвестира основно в обучението и развитието си. Има какво да се извлече като полза, но повечето съвети са откровени спекулации с имоти и закони в Америка и е по-трудно приложима за нашата реалност. Авторът постоянно повтаря едно и също с различни думи, на моменти това доста ми досади. Стилът на описание е доста беден, а начинът за представяне на идеи – опростен. Книгата е много популярна и предполагам е донесла доста прилични пасивни доходи на автора. Явно той е открил работеща формула за себе си. Разбирам и какво повечето читатели харесват в нея – обещанието за бързо и гарантирано забогатяване. Най-вероятно за част от хората това може и да сработи в някаква степен, но едва ли ще е за всички.

Както вече споменах по-рано в книгата се противопоставят два модела на поведение и отношение към парите. От една страна е нормалният баща с добра, престижна професия, работещ здраво, но на заплата, която не стига за нищо. Контрапункт е най-богатият бизнесмен на острова, който основно гледа финансовата страна на нещата. Аз така и не разбрах, с какви точно бизнеси се занимава богатият татко. Тук не се коментира създаване на смислена услуга или продукт, който да има добавена стойност за всички. Основните съвети са насочени към схеми за заобикаляне на данъци и търсене на изгодни имоти, които после ще повишат цената си. За мен е жалко да се изпраща подобен тип послание към младите хора. Няма лошо човек да иска да е богат и да работи за това, но е доста разочароващо фокусът да е единствевно върху евентуалната печалба. Твърде консуматорско и лишено от смисъл ми се струва подобен тип съществуване.

Наскоро разбрах, че авторът е съден за измама на съдружниците си и е обявил фалит.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s