“Мамник” – Васил Попов

протечетно от Владимир Пенев

И аз да не остана по-назад ще напиша няколко думи за бързо набиращият популярност “Мамник”. Книгата е победител в състезание на Storytel за сериал. Привлече и задържа трайно вниманието ми от каталога им и е първата книга, която успях да излушам от начало до край без да загубя интерес при вторият ми опит да ползвам приложението.

Няколко кратки думи за сюжета – в трънското село Вракола има жестоко, ритуално убийство. Във време на върлуваща пандемия от корона вирус в селото започват да се случват странни неща. Появяват се хора с рани от птичи крака по тялото си. Едно граничарско куче е разкъсано от неизвестна сила. Дремещо зло е събудено в търсене на отплата. Граничарите Божана и Митко, подпомагани от Емил, Лазар и местната вражалица – леля Дана се опитват да разберат какво се става. Историята е започнала по тези земи преди повече от 100 години и продължава и до днес. Ще се разкрият стари, отдавна забравени и погребани тайни за борбата за освобождение на западните покрайнини, предателства, разделени семейства и много мъка. И на фона на тези мрачни събития ще има място за неочаквана и отдавна бленувана любов.

Ето такава книга винаги съм искала да прочета – смесица от богатия ни фолклор и език, сложната ни история и съвременен сюжет. Държа да уточня, че всичко е с много мярка и вкус. Няма излишно залитане в краен национализъм или високопарни бълнувания за всемогъщи баби. Много точно е описана атмосферата в трънско и развитието на пандемията.

Портрет на Божана от Фейсбук профила на Васил Попов

Главните герои са живи, интересни, убедителни и реалистични. Много характерни и разпознаваеми ми звучаха думите и мислите им. Развълнувах се от съдбите им, мислех ги и съчуствах на болките им, надявах се за най-доброто развитие на различните сюжетни линии. В тази връзка да спомена колко съм доволна от финала. Това, че остана частично отворен ми дава шанс аз да избера бъдеще, което заслужават.

Имам разни дербни забележки по развитието на сюжета, но като цяло историята беше много добре свързана и различните сюжетни линии се преплетоха и преляха доста добре една в друга. Историята ме задържа от началото до края. Нямаше нито един момент, в който да изгубя интерес. Описанията на природата са живописни и запомнящи се. Използваният език е жив, богат и въздействащ. Харесаха ми местните диалекти и историческите препратки. Включеното музикално оформление на няколко пъти предизвика усмивката ми. А на моменти дори се смях с глас.

Много богата история, изпълнена с обрати – очаквани и не съсвсем. Има няколко много страховити моменти. Прочита на Владимир Пенев много добре допълва цялата атмосфера и засилва въздействието. Препоръчвам книгата на всичките си приятели и мога още много да пиша за нея и впечатленията си, но рискувам да издам нещо и да ви разваля удоволствието.

Наближават празници – подарете си и на близките си “Мамник” като част от Storytel или като книга. Аз ще си я купя и прочета. А с малко повече късмет може да се сдобия и с автограф от автора. Вярвам, че ще имам още една палитра от пъстри преживявания, различни от тези при слушането и.

P.S. Книгата ми върна спомените за една много любима, отново българска трилогия “ЛАМЯ”. Ако този жанр ви допада – дайте и шанс.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s