“Празнолуние” – Ивайло Гогов

Попаднах на книгите на Ивайло Гогов съвсем случайно. Взех си нов телефон и като част от книгите за безплатно четене е и част от творчеството на Ивайло Гогов. В книгата ме привлече заглавието без да знам абсолютно нищо за нея. Обичам да откривам такива съкровища.

Три момичета се събират с три момчета в селска къща, принадлежаща на семейството на една от девойките. Целата е да се позабавляват и да прекарат приятно. Но всичко, което се случва е отвъд най-смелите им представи – въвлечени са в низ от взаимосвързани, абсурдни до смях през сълзи ситуации, които са колкото комични, толкова и трагични. Дали ще има щастлива развръзка и ще намерят ли нашите герои любовта и имането?

В началото на книгата стилът ми беше странен, дори на моменти неприятен. Твърде фрагментирано описание, нестандартно и на моменти доста объркващо. Част от думите са ползвани извън контекста или не на място. Бях на път да захвърля книгата и повече да не я погледна. Докато в един момент, неусетно дори за мен, бях всмукана в историята. Стоях на дивана, четях и се смеех с глас без да ме интересува нищо друго, ставащо наоколо.

Много добре разказана история с множество обрати, повечето немислими. Реалистични главни герои и толкова гафове, че се учудваш как е възможно. Има тънка ирония, стара любовна история, скрито имане, няколко нови любови, полицаи и пожарникари. Падане, ставане, стреляне и дори леене на куршум. Не очаквах, но останах очарована от нетипичния стил и ерудицията на автора.

Смело препоръчвам книгата. За притежателите на iPhone е безплатна и достъпна в приложението Books. А за всички останали може да се намери в интернет, но дори и да си я закупите няма да съжалявате. Ивайло Гогов е ланшафтен аркитект и е автор на 8 стихосбирки, 11 романа и 2 сборника с разкази. И ако до сега не съм ви убедила, погледнете цитатие:

“Себераздаването е да дариш някому живота си обичайки дори и да не си обичан!”

“Любовта е единственият смислен и задоволителен отговор на въпроса за човешкото съществуване.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s