“Моето семейство и други животни” – Джерълд Даръл

Много често в групите за книги препоръчват творчеството на Джерълд Даръл като развлекателно и забавно четиво. В последно време не ми се чете сериозна литература и не знам защо. Та по тази причина реших да пробвам първата книга от поредицата “Книги за животини”.

Книгата има биографичен характер и описва новия живот на семейството на автора, които се местят от Англия на топлия остроф Корфу. Адаптацията на новот място е изпълнена с множество комични ситуации и весели моменти. Семейството на Джерълд е много шарено, а всеки един негов член е различен сам за себе си, много колоритен и ексцентричен. Джерълд има двама братя и една сестра. Майка им основно се занимава с готвене и въртене на домакинството с помощта на не по-малко цветистите, местни помощници. Най-големият, Лари, е писател, който пътува навсякъде с книгите си и се движи в бохемски кръгове, съставени от различни артисти. Лесли се вълнува основно от лов и от оръжия. Марго, традиционно за нежния пол, се интересува основно от диети за отслабване, елексири за разкрасяване и красиви младежи.

Джери е най-малкият от четеримата, на завидните 10 години. Той има естествено любопитство към животните и навиците им, както и към природата на средиземноморския остров. Вилата им е изпълнена с неговите питомци. Той ги отглежда, кръщава и развъжда. Свободен от всякакви ангажименти прекарва дните си в скитане из целия остров, почти подивял от рядката среща с хора и се наслаждава на сянката на маслиновите дръвчета, къпе се в топлата синя лагуна, плава с лодка. Компания му прави неговото куче. В опит да го цивилизова майка му намира различни учители, които да му преподават науки. Всеки следващ е по-нетипичен и ексцентричен от предишния. От всички питомци на Джери най-любими са ми савараките и не, това не е правописна грешка. Не знаех, че свараките са толкова интелигентни и могат да се научат дори да имитират звуци и цели думи.

Любовта към животните и заобикалящият ни свят се усеща във всяка дума. Младежки плам и вдъхновение от чудесата на природата. Книгата, за мен лично, не беше толкова хумористична, колкото очаквах първоначално, но ми достави огромно удоволствие. Разрових се из биографията на Джерълд Даръл и се оказа, че дори след порастването си той е запзаил естествоизпитателския си дух и е продължил да се грижи за животните като е основал няколко организации за целта.

Джери е умел разказвач , който с думите си рисува живописни картини на горещото Корфу, на неговата флора и фауна. Книгата е подходяща за малки и за големи. Ще ви разведри и ще извика усмивка на устните ви. Тук хуморът е ненатрапващ се, деликатен, лек и граничещ с ирония на моменти. Виждаме едно различно и много нетипично семейство в най-личните им моменти. За моя радост това е първата книга от доста дълга поредица и ще има какво още да чета.

Advertisement

7 thoughts on ““Моето семейство и други животни” – Джерълд Даръл

 1. В типично екзистенциалистки стил!
  Да търсиш себе си!
  Ведро и апетитно!
  Благодаря за чудесната рецензия!

  🙂 🙂 🙂

 2. Завидях благородно на Любопитка 🙂 За предстоящото невероятно удоволствие да съпреживее всички останали истории на Джералд Даръл. По-силно мога да завиждам само на човек, който току-що е прочел първата в живота си книга на Тери Пратчет.

   • Ако Ви се понрави всичко на Джералд Даръл, след това можете да прочетете и книгата на първата му съпруга Джеки “Зверове с леглото ми”, с бележки под линия от мъжа и. Различен поглед към някои от епизодите, описани в книгите за съвместните им пътешествия, плюс същото брилянтно, типично британско чувство за хумор. А след това и много добре написаната от Дъглас Ботинг биография “Джералд Даръл. Пътешествие в Адвенчър”. За съжаление имам и двете в електронен вид само на руски, а Вие споделихте, че не четете на този език…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s