“Огнената диря” – Саймън Бекет

Втората книга от поредицата за Дейвид Хънтър е впечатляващ и динамичен трилър с много обрати и мирис на опожарено. Спомените ми за първата книга от поредицата “Убийства в Манхам” може да намерите тук.

Д-р Хънтър се озовава на живописен остров край Шотландия, наречен Руна, за да отхвърли съмненията за насилствена смърт на едно почти изгорено тяло, открито сред пустеещ крофт. На глед простата задача се усложнява от връхлитащата буря, която превръща доктора и спътниците му в заложници на малкия остров. В същото време на сушата се е случила влакова катастрофа с жертви, може би плод на терористичен акт, която обсебва цялото внимание на местната полиция. Започва поредица от непредвидени и неконтролируеми събития, които ще повлекат след себе си изумяващи разкрития за обитателите в малката общност. Дейвид ще трябва да намери начин да се справи сам с последиците от изпепеляващи пожари и да разкрие убиеца преди да е станало твърде късно.

Напрегнат и въздействащ сюжет, който не дава и минутка покой до края, като разкрива ужасяващи страни от човешката природа и това до къде е готов да стигне човек, воден от ревност или заслепен от желание за мъст. Описанията на част от събитията са толкова добри, че още потръпвам от ужас и погнуса при спомена за изгорелите човешки останки и живата факла, в която може да се превърне човешкото тяло. Саймън Бекет успява да изгради подходяща атмосфера и да тласне героите си в задъхваща поредица от грешни решения. Убедителен и завладяващ този трилър може да открадне съня ви както направи с мен. Краят беше отворен и доста неочакван, нещо което рядко ми се случва в последно време като ме предизвиква да започна следващата книга от поредицата.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s