“Цветовете на света” – Адриана Обретенова (Flipflop Nonstop)

На Flipflop Nonstop попаднах в групите за пътешествия във Фейсбук. Аз освен всичко друго много обичам да пътувам по света и у нас. Та зад екзотичният ник стои Адриана Обретенова. Тя е пътешественик по призвание и душа, а сега в тези странни за всички ни времена се е заела да опише най-интересното от години на пътувания по целия свят и да събере всичко в книга. Искрено се надявам да не е само една.

Автентичен разказ за местата, на които тя е била от първо лице без маска и грим. Изключително откровено и завладяващо преживяване, подплатено с доста снимки и фактология от местния живот, бит и култура. Тръгваме с Ади за Норвегия и по точно Свалбард, където половината година е ослепителен ден, но другата половина е непрогледна нощ. Четири години в смразяващи условия за живот, заобиколена от бели мечки и безкрайна ледена шир.

След ледената Норвегия се прехвърляме на круизните кораби, околосветските пътешествия и нечовешкия труд, който е отреден за обслужващият персонал, но и възможността да се обиколи целия свят и да ти плащат за това.

Третата дестинация, на която Ади е подбрала да заведе читателя е Индия – шумна, многоцветна, мръсна, колоритна и още хиляди неща. Авторката се осмелява да предприеме това пътуване сам сама и да се докосне не само до туристическите дестинации, но и до същността на индиците в техния ежедневен живот, предопределен още преди раждането им от кастата, на която принадлежат. Виждаме един различен свят, непозната култура, но трябва да запомним, че не всички индиици са добри.

Последната част ни прехвърля в Индонезия на островите Ява и Бали. Ще съпреживеем изкачването на вулкан, посрещането на изгрева там и посещението до няколко водопада и рифа.

Най-впечатляващото в книгата не са екзотичните дестинации, а пълната откровеност на авторката. Тя не се страхува да нарече нещата с истинските им имена и ни предоставя вълнуващи приключения в един свят, който е изчезнал или вече е безвъзвратно променен за последните 20 години. Искрена и убедителна история, състояща се от красиви, страшни, вълнуващи, опасни, вдъхновяващи, необичайни и неочаквани пътувания. Възхищащвам се на смелостта и куража да последва мечтите си и да ги превърне в реалност. И макар книгата да е самиздат, то качеството, и оформлението е на много доборо ниво. Препоръчвам ви да я прочетете, ако обичате приключения, нещата от света край нас, както и любопитството да видите личният поглед на една фурия.

P.S. Имам страхотен автограф изненада от авторката, който много ме зарадва и усмихна.

2 thoughts on ““Цветовете на света” – Адриана Обретенова (Flipflop Nonstop)

 1. Ехааа!
  Аз също много обичам пътеписи – с удоволствие гледам такива филмчета
  и си имам колекция от качествени пътеписи като книги в pdf-формат, но с
  чудесни илюстрации и карти!

  🙂 🙂 🙂

  • Не бих определила точно тази книга като пътепес.

   Иначе и аз много обичам такива и често чета такива 🙂 Един от най-впечатляващите от досега прочетените от мен е “Кон-Тики” на Тур Хейредал.

   А вие какво бихте препоръчали?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s