“Севилското причастие” – Артуро Перес-Реверте

В последно време чета няколко книги на куп, но никоя не задържа вниманието ми за твърде дълго. Това се промени щом започнах “Севилското причастие”. Озовах се в магичния и дъхав свят на Севиля и той ме омагьоса. От няколко години искам да посетя Андалусия, но все не намирах време. Бях решила да е тази пролет, но за съжаление Корона вирусът промени плановете ми. Дано скоро да имам възможност да се разходя по малките улички и да се насладя на смесицата от мавърска и испанска култура.

sevilskoto_prichastie1

На страниците на книгата се срещаме с едно малко, шарено общество от пълни противоположности, обединени от идеята за защита на една стара църква. От една страна е стария, сприхав и много честолюбив свещеник, от друга неговият помощник – обещаващ млад свещеник. Две аристократки с почти синя кръв – майка и дъщеря и една нетипична, но много пряма монахиня. Мистериозно проникване в папския компютър с молба за помощ за спасяване на рушащата се църква от неизвестен хакер води до изпращането на Лоренцо Кварт в Севиля. Той трябва да прецени ситуацията на място и да изготви безпристрастен доклад за положението и да открие самоличността на хакера. Още от първия момент Кварт се оказва въвлечен в серия от събития като защитниците на църквата правят и невъзможното да го привлекат на своя страна, докато противниците и се опитват да оказват натиск. Един доста безпринцепен журналист също се замесва в конфликта. Кой ще надделее и дали старата църква ще успее да оцеле и този път.

Отново увлекателна и въздействаща история, поднесена от Реверта в описателния му и богат на детайли език. Човек неусетно се пренася на улиците на Севиля и може да вдъхне мириса на портокалови дръвчета, да усети горещината по кожата си и омайната прохлада на сянката край фонтаниете във вътрешните дворове на богатите къщи. Залагат се много интересни теми като причините за свещеническия и монашески обет, шока след личностното осъзнаване. Отношението на съвременните хора към църквата и нейната роля в техния живот.

Това е едва втората книга на автора, с която се сблъсквам, но вече виждам модел –  жените, в главната роля, са фатални и изкусително красиви, интригуващи. Мъжете също са красавци, смели и принципни. Всички второстепенни герои в общия случай са обикновени на външен вид, дори неугледни на моменти и подвластни на доста слабости в характера и външността. Малко напомня на древногръцките произведения, където красотата е еквивалентна на добродетелност.

Не знам защо, но историята със свещеника и изкушенията, пред които е изправен ми беше малко клиширана. През цялото време не можех да спра да правя паралел с “Птиците умират сами” и “Осъдени души” макар да не съм чела нито една от двете. Усеща се желанието на автора да няма крайни злодеи и безпринципни персонажи или ако има такива те да си получат заслуженото.

Може би съм по-малко впечатлена понеже скоро прочетох “Тангото на старата гвардия”, която много ми въздейства и е по-нова като създаване и респективно с по-изчистен и ошлайфан стил и сюжет. Все още мисля за Меча Инсуса и образа на Макарена не можа да я измести, или дори леко да се доближи до нея. И все пак “Севилското причастие” има своето очарование и заслужава времето и вниманието ви, особено ако сте почитател на Испания, старстното и драматично фламенко и спиращите дъха кориди.

“В Севиля се смесваха и наслагваха различни култури — зърна от броеница, събрала времето, кръвта и молитвите на различни езици под синьото небе и мъдрото слънце, за което вековете се сливаха в едно.”

“Жената е оръдие на дявола, примамка към вечното проклятие, враг на човечеството и безсмъртната душа. Стой далеч от нея или е свършено с теб, Лоренцо Кварт. Как беше казал монсиньор Спада? «Ако духовникът държи парите далеч от джоба си и краката си далеч от женско легло, има шанс да спаси душата си». Или нещо такова“.”

А коя е вашата любима история със свещеник главен герой?

P.S. Книгата е налична в Читанка.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s