“Гам” – Ерих Мария Ремарк

Макар и на доста хора книгата да не им допада, на мен обратното – хареса ми. Може би защото е първата ми среща с Ремарк и нямам никакви предварителни нагласи. Или пък темите в книгата ми бяха доста интересни и това задържа вниманието ми.

gam

В “Гам” се разглежда пътуването на изключителна и много красива млада жена през различни континенти и мъже. Тя изследва усещанията си продиктувани от срещите с различни мъжки характери и отношения. Докато накрая среща любовта, която може да я задържи, но дали тази любов е взаимна.

Описанията са много наситени и всяка дума носи смисъл. Повествованието върви фрагментирано и прескача от място на място. На моменти се губех в образите на различните мъже – Клерфе, Пуришков и Сежур се сливаха в едно цяло на робополепно желание и пълна отдаденост. Единствено отличавах Лавалет от останалите разбираемо защо. На моменти разбирах Гам, но в други поведението и мислите и ми бяха тотално непонятни. Разсъжденията за любовта, разглеждана като форма на съревнование и контрол едновременно ми допаднаха и ме отблъснаха. Подхода за пълна ненамеса и изживвяване на напрежението на всеки миг ми е нетипично, но искам да го усвоя. А в крайна сметка истинската любов изисква пълно отдаване и саможертва … 🙂

Книгата е толкова наситена с описания, размисли, гледки, аромати, чуства, характери, недоизказани и премълчани думи. Определено ще ми трябва втори и дори трети прочит, за да съм сигурна, че съм проследила всички сюжетни линии и препратки. По някакъв косвен начин “Гам” като усещане и структура ми напомни на “Пътуване по посока на сянката” на Яна Букова.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s