“Рецепта за живот” – Ники Пелегрино

Анотациите на книгите на Ники Пелегрино от доста време привличат вниманието ми. Няколко пъти се опитах да взема нейна книга от библиотеката и всеки път неуспешно – никога я няма налична. Накрая реших да се срещна с нея в Читанка.

Очаквах нещо близко или подобно на чиклит литературата – нещо леко, изпълнено с вкусни рецепти и положителни развръзки. В действителност прочетох една доста убедителна и реална история за живота на две коренно различни жени. И да, има много вкусове и аромати, трудна е за четене на празен корем.

recepta_za_jivot

Неочаквано и злощастно събитие белязва живота на Алис още в студентските и години. Това я тласка в неочаквана дори за нея посока и я сближава с Лейла. Двете преживяват едно незабравимо лято във вила Роза в Италия и през това безметежно време се запознават с Бабета.

Бабета цял живот е прекарала в къщата за градинари на вила Роза. Пристигането на англичанките връща живота на морската къща и на старата жена. Бабета се сприятелява с тях макар и да не разбира и думичка от езикът им. Тя използва универсалния език на гостоприемството и простата, но изключително вкусна храна, която приготвя.

Между Алис и Бабета се заражда близко приятелство. Бабета я учи не само как да приготвя храната си, но и как да я отглежда в градината си. Покрай рецептите за ястия Алис отркрива рецептата за живота, който се страхува да изживее. Ще намери ли сили в себе си да открие любовта и да си прости, да продължи напред.

Историята основно се развива под жаркото слънце на Италия и има дъх на пица и паста с босилек. Далеч е от захаросана и блудкава история. Повече прилича на нещо, което в действителност се е случило или се случва в момента.

Хареса ми колко живи и изпълнени със странностти са всички герои, неуверени и уязвими. Няма нищо необикновено или специално в образите им и точно това прави книгата толкова близка и приятна. Човек вижда смисъла в дребните, ежедневни неща, които могат да донесат радост и да покажат любов. Сбит разказ с акцент върху определени моменти от живота на основните герои. Идеално за дългите, дъждовни следобеди или в несигурното време на социална дистанцираност. И макар на пръв поглед толкова обикновена историята успя да грабне мисълта ми и често се сещах за героините и съдбите им. Искаше ми се да има още от историята, но пък отвореният край ми позволи сама да я продължа както ми се иска.

И макар, че книгата като сюжет е повече женска, вярвам, че и силният пол може да намери нещо вълнуващо за себе си в нея. Или поне вкусна идея за вечеря.

P.S. Всички ние минаваме през труден период, но ще се справим и ще успеем да го преодолеем, ако останем спокойни, следваме указанията и се отнесем с грижа и любов към всички останали. Моля ви, колкото и смели да сте, спазвайте социалната дистанция и си останете вкъщи в името на всички хора, които са застрашени. За да мине времето леко и неусетно може да пътувате и мечтаете на страниците на книгите. Какво да се прави късметлии сме и живеем в интересни времена.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s