“Скълдъгъри Плезънт” – Дерек Ланди

Познато ли ви е усещането да тичате с всички възможни сили, задъхан и изпотен, бързайки към крайната цел, която е точно пред очите ви, но остава все така недостижима? Така се чуствах през по-голямата част от времето, докато четях “Скълдъгъри Плезънт” на Дерек Ланди.

sculdegury_plesent

След смъртта на Гордън, чичото на Стефани, хода на събитията се променя и тя бива засмукана в непознат, опасен и безкрайно вълнуващ свят. Място, където ако знаят истинското ти име имат пълна власт над теб, а магията е ежедневие. Свят богат на митични и чудновати създания, войни и магьосници, подчинен на други правила и закони. Крехкото примирие установено в последните години е на път да бъде нарушено, а светът ще бъде потопен в мрачна и кървава война. Стефани ще се опита да помогне на детектива-скелет Скълдъгъри да разкрие мистериозната смърт на чичо и и да осуети плановете за покоряването на света.

Младежко фентъзи, богато на събития, изпълнено с динамика в добре измислен, доста различен от обичайните фентъзи, светове. Всичко в книгата ми хареса, но смея да твърдя, че цялото бързане малко ме изтощи. Почти нямаше моменти за преосмисляне и равносметка. Героите ме очароваха, мотивацията зад постъпките им беше убедителна, а някои от обратите искрено ме изнанадаха.

Дерек Ланди има богато въображение, изградил е прекрасен свят и го е населил със запомнящи се герои. Стила на повествованието е изчистен и динамичен. Разказаните събития увличат читателя, докато героите са вълнуващи и реалистични. Има заемки от класически митични същества като вампири и тролове, но са пречупени през призмата на автора. Определено разбирам защо историята е прераснала в поредица. Надявам се и в следващите части да се запази това темпо на развитие и богатство на обрати.

Определено ще добавя в читателския си списък всички книги от поредицата. Страхотно развлечение за студените, лениви зимни дни.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s