“Трансформации” – Благой Д. Иванов

През празничните дни не остана много време за четене, но все пак успях между трапезите и фойерверките да приключа един сборник с разкази, а именно “Трансформации”.  Книгата съдържа 20 различни истории, които впечатляват с многообразните теми и разнообразието от сюжети. Основната част от разказите са ужаси, но има и такива, които са на границата на други жанрове.

transformatsii

Ако се осмелите да отгърнете страниците на тази книга ще научите как пикник сред природата може да завърши със смразяваща тишина, какво е нужно, за да се решат проблемите с учителя по математика и какво се случва като предизвикваш съдбата на място обвито от странни истории. Един полицейски инспектор провежда необичаен разпит, който изцяло ще промени живота му. А откритият в градината амулет може да върне изгубения във времето смисъл. До какво може да доведе напредъка на генетиката и съществуват ли върколаци. При битка с немъртви винаги е важно да запазиш един куршум за всеки случай. А отражението в огледалото може да е повече от приятел понякога. Ще се срещнем с върколаци и вампири, живи мъртъвци, ще станем свидетели на космическо приключение и апокалипсис, а неизвестен паразит ще промени развитието на света.

Нямам много богат опит в жанровата литература и предполагам, че пропускам препратки към знакови произведения, но това не ми попречи да се насладя на четенето. Мои лични фаворити са “Амулетът”, “Преобразяване”, “Забрава”, “Роди се злодей”, “Искам да ме мразиш”, “Сърцето на Бог”, “Отражението” и “Разпит”. Благодарение на автора имам и автограф 🙂

20190103_141907.jpg

Голяма част от разказите са по популярни теми, но тук виждаме различна гледна точка. Има положителна градация на развитие от началото до края на книгата. Проследяваме трансформацията на Благой от по-леки и наивни истории към такива с по-мрачна атмосфера, задълбаваща в усещанията, а не толкова в описанията. Не знам каква е точната хронология на създаване на творбите, но се усеща израстване. На моменти използването на твърде много прилагателни и описания ми идваше в повече и ме разсейваше от основата на историята, измествайки фокуса от ужаса и страха. Някои от заглавията са твърде насочващи и преждевременно ми подсказаха развитието на историята. Като пример ще посоча “Паразитът”.

Книгата е много добре оформена с илюстрации, които визуално допълват преживяването. Автор на рисунките е Кристина Стоянова. Препоръчвам я за читатели с вкус към каращи те да настръхваш истории.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s