“К като всичко” – Яна Букова

Първата ми среща с Яна Букова и неподражаемия и стил беше на страниците на “Пътуване по посока на сянката”. “К като всичко” е в различен формат и представлява сборник с разкази, издаден за първи път през 2006г. от издателство “Сиела”. Аз имам новото издание на “Жанет 45” от 2018, което съдържа един допълнителен разказ.

big-K-kato-vsichko

Винаги ми е било много трудно да пиша ревюта за сборници с разкази. Всеки от тях е завършена история с начало и край, герои, основни теми и внушения. Но пък групата от разкази формира цяла книга. Въпросът, който си задавам е дали фокусът ми да е към единичното или към цялата съвкупност от истории.

“К като всичко” е много трудна за описване колекция от истории – уж различни, а много близки по атмосфера и внушение, абстрактни, нетипични. От първата страница се сблъскваме с характерния описателен изказ на авторката и тръгваме на пътешествие през “Каменния квартал” с къщата на върха на хълма, обитавана от безсмъртните и древните, стаени на страниците на книгите. Странна комисия, която изследва правенето на избор в живота на една безметежно свободна жена – ляво или дясно, горе или долу, от страх или от необяснима нужда за баланс избираме в този живот. Дали този тест може да се направи за няколко часа или ден, а може би дори вечност? “Учителят се завърна пиян” е кратък, но наситен на картини и усещания разказ. В “All the king`s horses” се срещаме със Солидад и любовна история в 41 епизода. Очарователна игра на думи, скрита на страниците на тълковен речник и разказваща история. Коледа вече не е това, което изглежда на пръв поглед, но все пак е изпълнена с тържествено очакване на подаръци или не съвсем. А как няколко мутри подбира и подготвя материали за седмичник. И как точно тези момчета решават неочаквани проблеми ще разберем в “Сянка на мъже отказва да напусне дрехите си”.

Абстрактна, изпълнена с пластове и разсъждения, множество преплетени нишки, асоциации и препратки, книгата не изневерява на характерния стил на Яна Букова. Разказите ни въвеждат в уж обичайно ежедневни, дори клиширани, но всъщност неочаквано необичайни светове. Разкрива мисли и чуства на объркани, но до болка нормални герои. Ненатрапчиво, но обсебващо е повествованието във всеки разказ без видима връзка с останалите, но сякаш принадлежащи си.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s