“1984” – Джордж Оруел

Параноична, сива, мрачна и лишена от всякакви емоции, освен страх така накратко мога да опиша “1984” от Джордж Оруел.

1984

Книгата е написана през 1948, и издадена през 1949 като в нея се разказва за далечната 1984 година в бъдещето. (От наша гледна точка 1984 е отново далечна, но вече в миналото.) Антиутопия, която описва и се противопоставя на тоталитаризма.

Светът е разделен на три огромни и вечно воюващи помежду си страни – Океания, Изтазия и Евразия. Уинстън Смит живее в Океания и опознавайки него и живота му се запознаваме с организацията на самата държава. Начело на партията стои Големият брат – непогрешим и всемогъщ, лицето от плакатите, гласът от екрана, олицетворението на партията. Не се знае кога е роден, нито дали някога ще умре. След Големия брат идва Партядрото, в което членуват 2% от населението на страната или близо шест милиона души. А след Партядрото идва Партпериферията. Всички останали безмълвни маси са проли. Принадлежността към всяка от групите не е наследствена и може да се промени. На 16 години се полага изпит и всеки може да бъде приет в партията. В домовете на всички партийни членове има телекрани, използвани за наблюдение и контрол над членовете на партията. Всеки дебне и докладва всички останали, децата са настроени срещу родителите си. Няма близост между хората, семейството е разрушено като градивна еденица на обществото. Близостта и секса са забранени и се практикуват само когато трябва да се родят деца. Всеки се прикрива и живее в страх, всеки ден може да е последен. Ако партията се усъмни в престъпмисъл, то провинилият се ще бъде отведен и изтезаван докато не си признае всичко. Водят се непрестанни войни, с постоянно променящ се съюзник. Войните са безмислени и безрезултатни, но така държат масите в страх и подчинение. Умишлено опростяване на езика, за да се избегне възможността за възникване на престъпмисли.

Уинстън работи в Министерството на Истината, където всеки ден пренаписва стари статии от весници така, че миналото винаги да отговаря на настоящия момент. Големият брат е винаги прав и никакви противоречия не бива да съществуват. Уинстън се терзае всекидневно от несъответствията, на които се натъква и в главата му постоянно се въртят престъпмисли. Той започва да води дневник и се запознава с други подобни на него. Единствената надежда за промяна е в осъзнаването на пролите на място където предателството е мярка за поведение.

Плашеща и отблъскваща действителност, в която не бих искала да попадам. Но още по-притеснителното е, че някои от главните идеи описани в “1984” могат да се забележат и в днешното общество макар и доста добре прикрити. Разводняването на информацията и разпространението на фалшиви новини, прикрита цензура, опростяване на езика и идеите. Подмяна на ценностите и уважението в семейството. Насаждане на страх за контрол на обикновения човек и подклаждане на военни конфликти за манипулиране на поведението на хората и набавяне на блага. Една част от хората са привилегировани за сметка на останлите. Книгата си заслужава да бъде внимателно прочетена и препрочетена.

Мрачна и плашеща реалност описана в “1984” трудно може да се пресъздаде изцяло в неколко реда и за това ще си позволя да добавя няколко цитата:

“Да знаеш и да не знаеш, със съзнанието за пълна правдивост да изговаряш грижливо построени лъжи, да се придържаш едновременно към две мнения, които взаимно се изключват, да знаеш, че си противоречат, и да вярваш в тях; да използваш логиката срещу логиката, да отричаш морала и да твърдиш, че държиш на него, да вярваш, че демокрацията е невъзможна и че партията е пазител на демокрацията; да забравиш всичко, което трябва да се забрави, а после пак да го възстановиш в паметта си, когато е необходимо, за да го забравиш отново след това — и най-вече да прилагаш същия процес към самия процес. Това беше върховната вещина: съзнателно да налагаш безсъзнателното и да не съзнаваш извършената от теб хипноза. Дори за да се разбере понятието двумисъл, трябваше да се приложи двумисъл.”

“Не беше желателно пролите да проявяват силни политически пристрастия. От тях изискваха само примитивен патриотизъм, на който да могат да разчитат при нужда, за да ги накарат да приемат по-дълги работни дни или по-малки дажби. И даже когато недоволстваха, както се случваше понякога, недоволството им не водеше до никъде, тъй като без обединяваща идея те можеха да го насочат само срещу дребни, конкретни несправедливости. Големите злини убягваха от вниманието им.”

“Хрумна му, че най-характерното за съвременния живот са не неговата жестокост и несигурност, а просто безперспективността, мизерията и безразличието.”

“Дори имената на четирите министерства, чрез които ни управляват, са пример за дебелоочие в преднамереното изопачаване на фактите. Министерството на мира се занимава с войната, Министерството на истината — с лъжата, Министерството на любовта — с изтезанията и Министерството на благата — с нищетата. Тези противоречия не са случайни, нито пък са плод на обикновено лицемерие: те са преднамерено упражнение в двумисъл. Защото само чрез съгласуване на противоречията властта може да бъде запазена за неопределено дълго време. По никакъв друг начин не би могъл да се разчупи извечният цикъл. За да бъде равенството между хората окончателно предотвратено — за да могат висшите, както ги нарекохме, да запазят завинаги мястото си, — преобладаващото състояние на ума трябва да бъде контролираното безумие.”

Advertisements

2 thoughts on ““1984” – Джордж Оруел

 1. О, да! Трудна, мрачна и обезкуражителна книга,
  която непременно трябва да се прочете!
  Впрочем, тя описва един твърде възможен вариант
  на развитието на човешката раса,
  и всичко почва от подозрително безобидното понятие
  “процес на глобализация”…
  Който не вярва – много лесно може да провери
  при Шпенглер, Тойнби и Гибън!…

  Чудесна рецензия, Любопитка!
  Благодаря!

  . 🙂

 2. Помня, че бях зашеметена от тази книга, когато тя излезе (със същата корица) Бях убедена че съм с промит мозък, че всеки ме наблюдава и че всичко е безмислено… Интересното е, че когато я четох – преди около 25 г, бях поразена колко точно се описват явенията в обществото ни. Удивително е, че отново мисля така…
  Чудесна рецензия, ще прочета пак 1984, този път в оригинал. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s