“Космос” – Карл Сейгън

Задавали ли сте си въпроса как е започнало всичко? Как се е случил Големият взрив? Как са възникнали хилядите звезди и планети в нашата Вселена? Как е възникнал животът на Земята? А дали има извънземни? Какъв е шансът да се срещнем с тях? Ако поне един от горните въпроси някога е минавал през главата ви, то аз ви препоръчвам веднага да си намерите и прочетете “Космос” от Карл Сейгън.

cosmos

В книгата Карл Сейгън прави подробен и пространен анализ на развитието на науката и интереса към звездите от древността до днес. Еволюцията на човека, неговите научни и технически достижения, пътешествията му по Земята и извън нея посредством различните космически мисии. Сейгън систематизирано описва взирането на човека в звездното небе, мечтите и надеждите му, размислите и малките стъпки, които е правил в опита да опознае света, който го заобикаля. Подробно ни запознава с велики мислители като Демокрит, Хипатия, Леонардо, Кеплер, Нютон, Хюйгенс, Шамполион, Айнщайн, Хюмасън и Хъбъл. Колко далеч може да стигне човек, когато е стъпил на раменете на титани.

И макар да говори за сложни и абстрактни идеи Сейгън го прави по толкова простичък и увлекателен начин, че човек, макар и незапознат с материята, разбира всичко. Разказът успява да пробуди желание за развитие и задълбочени размисли. Човек осъзнава, колко малък и незначителен е на фона на огромната вселена. Колко много милиарди години са били нужни, за да достигнем до сегашните си възможности на умерено развита технологична цивилизация и колко лесно всичко това може да бъре разрушено и безвъзвратно загубено, ако не сме достатъчно внимателни. Основният акцент е да продължим да развиваме науката и следвайки разума да успеем да осъществим пътуване до далечни и непознати планети в и отвъд границите на нашата галактика. Един човешки живот може би няма да е достатъчен, но ако всички ние обединим сили и погледнем в една посока ще успеем да постигнем чудеса и да изумим дори себе си.

Книгата е създадена по 13 сериен телевизионен сериал, за който до скоро дори не бях чувала, но сега с удоволствие бих изгледала дори и темите да се повтарят дословно. И освен това всяка глава започва с цитатати от различни автори. Самите цитати съдържат дълбочина и вдъхновяват.

“Великото наследство, което ни оставя Аристарх, е следното: нито ние, нито нашата планета се радваме на привилегировано положение в природата. Оттогава насам това прозрение е прилагано с голям успех (и неизменно е било посрещано с противопоставяне) както нагоре — към звездите — така и настрани, към множество подразделения на човешкия род. То е отговорно за значителния напредък в астрономията, физиката, биологията, етнологията, икономиката и политиката.”

“И ако можем да постигнем интеграцията на Земята, без да изличим културните различия и без да се самоунищожим, тогава вече ще сме постигнали нещо много голямо.”

Advertisements

3 thoughts on ““Космос” – Карл Сейгън

 1. Книгата е страхотна!
  Рядко съм имал досег с такива четива!
  И покрай апетитното любопитство, изтръпвам от гордост –
  зер, покрай безчет дивотии, що човек е извършил (и върши и днес),
  човешкият ум и трудолюбие са проникнали далече-далече
  и дано това спаси доста поизстрадалото ни човечество!
  Страхотна книга!

  . 🙂

  • Издирвам си четива на подобна тема или от подобна величина. И всеки път като попадна на такова съкровище съм много щастлива 🙂

   • Намерих по сайтове доста книжки от подобен вид –
    за Космоса, за динозаври и вулкани, за най-ситните буболечки дори!
    Полезни са за здравето като цяло, и по-специално – за болезнено възпалени мисли.

    . 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s