“Човек на име Уве”- Фредерик Бекман

Доста често срещам името на Фредерик Бекман в различни литературни блогове и ревюта за книги. Всички се изказват много ласкаво за творечеството му и за историите, които разказва. Любопитството ме подтикна да прочета “Човек на име Уве”.

uve

Историята описва живота на Уве – минал, настоящ и бъдещ. Уве наскоро е загубил съпругата си, животът му е сив, безрадостен, самотен и подвластен на ежедневната рутина. Той обмисля как да се събере по-скоро с обичната съпруга, но в квартала всичко се променя след пристигането на бременната чужденка и нейното семейство. Новодомците внасят смут и хаос в подредения и разчетен до минута живот на Уве. А една котка решава да го осинови. Всичко е различно, хората са се променили и Уве не се вписва в този модерен свят. Но всички край него имат нужда от помощ, просто не знаят как се вършат нещата и трябва някой да им помогне, да им покакаже, да ги научи. Някой, който разбира и знае кое е правилно и как трябва да се направи, някой като Уве.

По много елегантен начин Бекман засяга изключително сериозните теми за старостта, самотата, да бъдеш непотребен и излишен. Това може да промени човек и да го превърне в дребнав, стиснат сърдитко. Но въпреки недостатъците си Уве притежава чест, достойнство, принципност и смелост да ги отстоява – все ценности на изчезване в нашето съвремие. Това да си част от семейство, дори и не в класическия смисъл на думата осмисля дните и може да промени перспективата за живота. Не трябва да се позволява на дрязгите, дербните пререкания и различията във вкусовете да отдалечават хората един от друг. Има ценности, които стоят много над ежедневните различия и инакомислието. Човек може да намери много смисъл, топлина и тъга в живота на Уве.

Предсказуема, оптимистична и малко банална история. Начина на описание е характерен и въздействащ , но не бих го определила като впечатляващ . Книгата е приятна, но доста далеч от уау отзивите, които прочетох за нея. Не знам дали бих посегнала към друга книга от този автор за момента.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s