“Кутия за птици” – Джош Малерман

“Кутия за птици” е постапокалиптичен роман, разказващ за един различен от нашия свят. Нещо се е променило, нещо неуписуемо и невъзможно за възприемане дебне отвън. Един непредпазлив поглед води до пълно полудяване и ужасяваща смърт. Хората са в паника, никой не знае какво да стори и как да се защити. Историята е разказана от името на Малори – млада жена, изправена пред ужаса от загубата на сестра си и отчаяното желание да оцелее. Дали ще успее да се справи, има ли кой да и помогне и какви жертви ще трабва да направи в имато на живота?

kutiq_za_ptici.jpg

Действието се развива в две времеви плоскости – настоящето, в което Малори тръгва по реката с двете деца, за да търси други оцелели хора и убежище. Съмненията, страхът от неизвестното, надмогването на физическата болка, плаването по непозната река с широко затворени очи. Дали слухът им е достатъчно добре развит, за да ги спаси. Паралелната история ни връща в миналото – разказва за момента, в който започват да се появяват съществата, нормалният ход на живота се променя изведнъж, всекидневните дела бързо отстъпват място на паниката и смъртта. Група непознати се събират в една къща в опит да оцелеят, търсят решения на ежедневните проблеми, опитват се да се свъражат с други оцелели и да се справят с напрежението, породено от съвместното съжителство. Една кутия с птици е част от най-ценните придобивки в къщата, вид алармена система.

Книгата е събужда силни емоции и задава доста тежки въпроси – какво е способен да направи човек, за да оцелее? Може ли човек съзнателно да се откаже от едно от основните си сетива – зрението, за да живее и какъв би бил животът му? Дали ще си струва съществуването в един такъв свят? Как хората реагират, когато са изправени на прага на смъртта и дали това ги сплотява или ги раздалечава все повече един от друг? Дали майката е способна да нарани собствените си деца, ако това ще ги спаси от сигурна смърт? Много инетересни теми за размисъл са заложени в сюжета, но някои от моментите в книгата са доста претупани и недоразвити. Отношенията между съквартирантите в къщата остават доста бегло щрихирани и незадълбочени. Тяхната смърт е изненадваща и нагласена. Появяването и поведението на Гари е много силен мотив, но внезапното му изчезване след това е доста нелогично и недовършено.

И не спирам да се чудя какво би станало с дете, ако от неговото раждане е заобиколено от съществата – дали това ще го подлуди или точно обратното, няма да му направи никакво впечатление и разумът му ще ги възприеме като нещо нормално, естествено съществуващо?

Advertisements

4 thoughts on ““Кутия за птици” – Джош Малерман

 1. Иххх! Отново чудесен пътепис в Изкуството!
  Впрочем, какво по-уместно от пост-апокалиптичен роман в един пре-апокалиптичен свят?!
  .
  🙂

  • Надявам се, че нашият свят не е преапокалиптичен 🙂 но определено живеем в интересни времена и сме свидетели на доста положителни и отрицателни промени 🙂

 2. Не съм съгласен, че смърта на “съквартирантите” е нагласена, напротив в този момент от повествованието изниква и най-важния въпрос – за вярата…Иначе книгата е горчива, мрачна, клаустрофобична, на моменти не ти стига дъх…, но и пристрастяваща, прочетох я буквално за ден…напомня на Деня на трифидите и вероятно има някои заемки…

  • Благодаря за мнението 🙂 Без да ви убеждавам ще споделя защо за мен точно тази част от книгата ми се стори нагласена – шансът две жени раждат точно по едно и също време е доста малък, но да приемем, че това се е случило; при махането на защитните одеала и пердета колко същества е имало и колко бързо са плъзнали, че да бъдат видени от всички; хората знаят каква е опасността и защо просто не си затвориха очите – дали всички останали са по малко съобразителни от раждаща в момента жена; защо Гари просто си тръгна; всички тези неща ме оставят с това чуство за незавършеност. Иначе сте прав, че кногата те държи под напрежение и поставя много интересни теми.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s