“Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” – Робин Слоун

Тази книга беше една от многото, които успях да закупя с 50% намаление от Сиела и първата, която прочетох от огромната купчинка. Темите разгледани в нея събудиха любопитството ми – книги и ИТ, задаване и решаване на загадки. Пристрастна съм към всичко свързано с компютри, професионалното изкривяване си казва думата.

knijarnica.jpg

Клей Джанън е млад човек, загубил работата си и изпаднал в трудно положение. Нуждата го подтиква да приеме работата като продавач нощна смяна в една необикновена книжарница, макар че по професия той е графичен дизайнер. На пръв поглед книжарницата на мистър Пенумбра не се различава от другите книжарници, но освен обикновените книги, които се продават в нея има и други книги предназначени за по-специални клиенти. Другите книги са разположени в дъното на книжарницата на едни безкрайно високи лавици, а текста в тях е шифрован със сложен шифър. По всяко време, дори и през ноща идват също толкова специални клиенти и заемат кодираните книги. От Клей Джанън се изисква да записва всичко свързано с идването на тайнствените посетители и книгите, които те търсят. Всички странности будят любопитството на младия човек и неговите приятели. Те започват усилено да работят, за да разгадаят кода и да разкрият, скритата там тайна. За целта включват най-модерните технологии и най-съвременни алгоритми за търсене и сортиране. Дали обаче изчислителната мощ на Гугъл и още милиони потребители по света ще е достатъчна, за да се открие древна тайна, създадена преди векове и останала неразкрита и до ден днешен. Няма да описвам повече подробности от сюжета, защото рискувам да издам нещо повече и да разваля удоволствието от четенето ви.

Книгата е първата, в която виждам такова смесване на модерни технологии и книги. Описанието на алгоритмите и новите методи за анализиране на данни са достоверни и увлекателно описани, макар да са доста суха теория. В книгата се описва паралелно любимата книга на Клей от неговото детство “Хроники на драконовата песен” и преплитането на двете истории е добро хрумване. Поставят се интересни въпроси за наследството, което всеки оставя след себе си. Ако можехме да съберем целия си живот в една книга, какво бихме описали там? А дали има по-жестоко наказание от това твоята книга да бъде запалена и унищожена, захвърлена в забвение?  Дали един живот е достатъчен, за да се свърши всичко в него? Към какво трябва да се стремим и как да запълваме времето си? Робин Слоун описва една среда от млади и не толкова млади мислещи хора, които работят заедно, споделят идеи и се стремят да променят света, да създадат нещо ценно, да оставят следа след себе си. Това ми звучи като сбъдната мечта и аз искам да работя и живея в така среда, но за съжаление не винаги се получва.

Книгата освен много позитивни страни има и няколко недостатъка, които няма да ви спестя. Финалът беше претупан и описан прекалено кратко в сравнение с цялото развитие на историята в нея. Читателят заслужава по разгърнат и описателен край, повече подробности за самата тайна и как е закодирана след всичките предварителни описания. Бях прочела, че едно от впечатляващите неща в тази книга е нейната корица – жълтата част от нея трябва да фосфорисцира на тъмно. За съжаление българското издание няма тази възможност и това доста ме разочарова.

“Безсмъртието се постига единствено чрез приятелство и работа, вършена с любов. Всички тайни на света, които си струва да се знаят, са скрити пред очите ни.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s