“Писъци”

Дойде и моят ред да напиша няколко думи за превъзходния сборни с разкази, издаден под номер 13 в колекция Дракус. Стила на авторите и сюжета на разказите коренно се различават един от друг, ето защо ще напиша по няколко думи за всеки от тях. Това няма да е достатъчно, но се надявам да добиете представа за разнообразието, скрито между кориците на “Писъци”. Ще следвам реда на разказите в книгата:

scream2

“Шарлатаниада” на Димитър Цолов – много силно начало за книгата. Историята се върти около човек с невероятна дарба, която той използва, за да въздава правосъдие. Как ще го направи този път и дали подсъдимият е виновен?

“Хаджиконстантиновата къща” на Елена Павлова – описанието на къщата в този разказ ме върна в Кордопуловата къща в Мелник. Ах, само какви тайни се крият в мазетата на тези стари къщи. Трябва много смелост, за да се слезе там, а това, което ще открием, ще ни остави без дъх.

“Снайперистът” на Дамян Рейнов – войната е грозна и уродлива вещица, която променя хората, взема разсъдка им и ги превръща в жестоки машини за убиване. Понякога е толкова трудно да се различи бълнуване от действителност. А щетите от подобна грешка могат да са огромни и непоправими.

“Саможертвата на твореца” на Делиян Маринов – какво ли е да те изгаря глад, неутолим и всепроникващ? Какво би направил, за да го заситиш и да нахраниш децата си? А какво би сторил, ако любовта на живота ти те напусне? Умело преплитане на нишки в една нетрадиционна история за саможертва и любов.

“Приказка за смъртта” на Иван Димитров – футуристичен и абстрактен разказ за търсенето на смисъла от живота и страха от смъртта.

“Призраци и богове” на Александър Драганов – ловец на призраци е изправен пред необичаен случай. Дали ще успее да намери нужните заклинания, за да се справи с предизвикателството обсебило богаташката, адвокатска къща? Дали призраците са лоши или хората ги задминават и в това?

“Полуликия” на Симеон Трифонов – сериен убиец и млада, напориста журналистка са доста взривоопасна комбинация. Раказ изпълнен с насилие, изгоряла кожа и много неконтрулируем секс.

“Патологично обещание (и желание)” на Слави Ганев – малко хора са готови на всичко, за да сбъднат желанията си. Филип е от тях. Той е готов на всичко, за да бъде с детската си любов Люба. Ще се противопостави на най-голямото изкушение, но дали ще получи желаното накрая?

“От Санта, с любов” на Иван Атанасов – кой казва, че няма дядо Коледа и че желанията не се сбъдват. В този разказ вампирите не блещукат, а дядо Коледа носи необичайни подаръци и сбъдва желания.

“Направи си сам” на Сибин Майналовски – брутална история, достойна да бъде включена в епизод на “Престъпни намерения”. Докато я четях, на моменти се чудех в чие съзнание може да се роди подобна идеи и какъв човек би имал смелоста да ги опише. Стамат Петров е дребен хотелиер в старопрестолния град, заклет любител на хорър истории и когато няма какво да чете, сам си създава такива.

“Мисията в Навурската планина” на Донко Найденов – като епизод от “Досиетата Х”, в този разказ тръгаме на разследване в Навнаурската планина в опит да срещнем извънземни или да разбулим, скритата там тайна.

“Машината” на Бранимир Събев – няколко напълно несвързани събития водят до отключване на голямо зло. Гладно, хищно, кръвожадно, то дебне в сенките и напада във всеки удобен момент. А когато храната недостига, няма да се спре пред нищо, за да се засити.

“Заразата” на Иван Величков – в сънищата си папа Климет VI проследява разпространяването на чумата по света. Един заразен, безмилостен и безкруполен пратеник обикаля от континент на континент, от град на град и разнася смъртта.

“Записване на завещанието” на Явор Цанев – саможив, зъл лихвар на смъртния си одър завещава цялото си богатство на почтения нотариус в града. Дали го прави, за да изупи вината си или има съвсем друга цел? Една злокобна сянка следва нотариуса по петите и го променя.

“Господин Джоунс” на Коста Сивов – Кори Джоунс е нормален човек, чиито живот тръгва по наклонена крива – жена му го напуска, той се затваря в себе си между работата и огромните количества храна. Той дебеле, трябва да отслабне, а не може да спре да яде. Докато един ден във фирмата му назначават млада, хубава стажантка. Дали момичето ще му помогне да намери сили да се промени или ще провокира неподозирано поведение?

“Господарят на болката” на Валентин Попов – Вотан – Непорочна индианка, изчезва от племето си. Братята и не вярват, че ги изоставила в търсене на по-лек живот. Какво ли се е случило с момичето? Дали братята индианци ще я намерят?

“Speculo veritatis” на Александър Цонков – Lostov. В старите панаири, захвърлени в някой прашен ъгъл могат да се намерят много магични неща. В една зала с криви огледала, едно е по-специално. Дали ще имаш смелостта да се погледнеш в него и да видиш в дъното на своята душа?

Scream.png

А на книгата си имам автограф от Димитър Цолов :).

Четох книгата на плажа, под грейналото слънце, безбрежното море и шума на вълните. Това ме спаси от неподправения ужас, който дебне от страниците на сборника. Ако го бях чела в планинска хижа късно вечер в някоя зимна нощ, едва ли щях да мигна дори за миг. На някои от историите трябва да има червена точка и надпис забранено за хора под 18.

Препоръчвам на всички любители на страшни истории, провокативни обрати и неочаквани, понякога доста кървави развръзки. Но все пак ви предупреждавам, че ще се сбълскате с кътчета от човешката душа, които могат да ви притеснят, да смръзят кръвта във вените ви и да ви накара подозрително да се вглеждате във всеки подминал ви особняк.

А вие дали ще пищите?

One thought on ““Писъци”

  1. Много се радвам, че си останала доволна! И благодарности за хубавите думи!
    Поздрави! 🙂

Leave a comment