“Жената жерав” – Патрик Нес

Обичам да откривам съкровища, облечени в корици и изградени от думи, събрали нечии мисли, идеи, копнежи. Но също така обичам да ми препоръчват книги. Чрез препоръките опознаваш човека, виждаш какво му харесва, какво го е впечатлило, какво го е развълнувало. Тази книга прочетох по препоръка, за която искрено благодаря.

product_117

“Жената жерав” е съвременна история, която е изградена околко древна легенда. Нишките на историята за Господарката и Вулкана са вградени в съвременния сюжет, разказващ за Кумико и Джордж, запълвайки основната история с мистицизъм и плътност. Древност и съвремие, оплетени в любов, допълване, хармония, разбирателство, прошка и същевременно противопоставени на изневяра, нужда за притежание, слабост, предателство и изкупление.

Джордж е мил, добър, грижовен и обичлив човек. Разведен, собственик на малка печатница. Животът му е разделен между работата, дъщеря му и внукът му, както и срещите с бившата съпруга. Една нощ той намира ранен жерав в задния двор на къщата си. Огромна стрела е пронизала крилото на бялата птица. На следващия ден в печатницата му влиза екзотична жена, която преобръща живота му. Кумико е обградена в тайни, но толкова естествено се вписва в живота на Джордж,  запълва празнина, която той дори не е подозирал, че зее. Джордж обича да прави колажи от стари книги, а Кумико такива от птичи пера. Комбинацията от двата подхода се допълва до съвършенство и предизвиква фурор във всеки, който ги е видял. Така ми се иска да мога да видя поне една от тези картини.

Топла, човешка история, която ме развълнува и докосна. Любов, която е невъзможна, но всячески ти се иска да повярваш в нея. Няма грандиозни събития, на глед нормална, дори обикновена, даже малко банална, а всъщност в нея има толкова много магия.

Патрик Нес разказва семпло и увлекателно, описва парченца от нашия свят, а в него сред всички човешки чувства и слабости, вплита древна легенда. Пленителна история, която затрогва, носи топлина и уют. Не ми се искаше да свършва, а знаех, че няма как да продължи. Препоръчвам на всички, които искат да внесат малко оптимизъм и романтика в живота си.

Цитатът, който избрах е свързан с Аманда – грубовата, искрена до болка и вечно сама, отхвърлена, въпреки, че се много старае да се впише, в какъвто и да е приятелски кръг.

“Най-добрите приятелки са всичко за жената, дори и когато се мразят помежду си.”

Още за книгата може да откриете при Мария Донева и Книгозавър.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s