“Мамка му” – Димитър Калбуров

“Мамка му” е още една книга от проекта “Пощенска кутия за приказки”. Получих я като част от цената на билета за самото четене “Пощенска кутия за приказки”. Не знам дали, ако не беше включена в цената щях да си я купя обаче. Четенето беше много забавно, на някои от откъсите се смях от сърце и с пълен глас, но все пак за книгата имах известни колебания. На книгата имам и автограф, но няма да го споделям с вас понеже се получи малък гаф и правописът му е прецакан 🙂 Събитието беше преди няколко месеца, а книгата преживя времето до сега на една купчинка без да я погледна изобщо. Онзи ден пътувах до Ямбол и реших, че ще е страхотна компания за четене на глас в колата, докато пътуваме по претоварената магистрала и не сгреших.

mamka-mu.png

Димитър Калбуров пише в първо лице като разказва трагично-комичните си приключения в опит да намери истинската любов или поне да получи малко секс. Перипетиите му започват с нелепо отхвърляне от зашеметяваща девойка. В опит да разбере какво се случва нашият човек се озовава в апартамента на врачка, за да развали черна магия. Бива отвлечен от мутри, среща се с митичния илюминат и рапър Бриско, присъства на пищно парти на Бузлуджа, възползва се от съветите на сексолог и агенция за запознанства. Дори стига до там да присъства на семинар посветен на свирката или иначе казано Свирконар. Бива преследван от травестити, а сърцето му няколко пъти е безпощадно разбито. Дори опита му да получи платена любов завършва с пълен провал, за сметка на това самия той решава да предлага такава и да стане жиголо.

Весела, лека и неангажираща книга, която ще ви забавлява няколко часа. Основната тема е сексът и всички злощастия, които могат да те сполетят покрай опитите да го получиш. Влиза в тона на група американски филми от типа на Американски пай или Троянска война с нашумялата напоследък Дженифър Лав Хюит. Езика е доста ценичен на моменти и определено трябва да има червена точка на корицата. Стила е свеж и описателен, съдържа малко клишета, но поднесени с мярка. Димитър Калбуров определено умее да си служи с думите и да ги кара да разсмиват. Ако очаквате сериозно четиво или логика в събитията сполетели героя, то това определено не е книгата за вас. И макар издържана изцяло в хумористичен стил се засягат много от проблемите на съвременните млади хора, в опитите им да открият сродната душа.

Ще е много забавно да я четете на глас с компания, само ако хората край вас имат добро чуство за хумор. Определено може да донесе добро настроение край лагерния огън или в някоя скучна делнична вечер.

“Добре, че не успях да си отворя голямата уста, че сигурно щеше да побеснее, че съм помислил дъщеря и за проститутка и като нищо можеше да извика оня с големите ръки, който назовава всички анаболи на галено, сякаш са му първородни рожби, да ме постави от неправиланата страна на секса.”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s