“Ами ако? България на три морета.” – Христо Раянов

Всеки човек в един или друг момент от живота си си е задавал въпроса “Ами ако” и след това се е опитвал да си представи вероятното развитие на събитията при различно стекли се обстоятелства. За съжаление няма магическа машина на времето, с която да пътуваме напред-назад и да изследваме резултатите и последиците от различните решения. Едиственото, което можем да направим е да се понесем на крилата на въображението и сами да създадем възможни сценарии. Христо Раянов дава свобода на въображението си и разглежда различни наболели въпроси в кратки разказчета, променяйки развитието на историята.

ami_ako

Какви би станало, ако България е на три морета или пък ако преди 100 години имаше жълта преса. Как би се променило ежедневието ни, ако България беше освободена от друга държава през 1878 или глаголицата и кирилицата не бяха измислени. Как би изглеждал Хари Потър, ако е създаден по нашите географски ширини или пък политиците ни, ей така за разнообразие, работеха за благото на народа. А ако нямаше чалга или как политическият ни живот може да се опише със сериали.

Вместо да предизвика усмивка, тази книга предизвика повече тъга и раздразнение. В опита да се изтъкне сериозната част на нещата, забавната се губи и размива. Христо Раянов много точно е напипал и описал характерни черти на нашата народопсихопатия – вечното мрънкане и недоволство, безконечното ни национално самочуствие и горделивост, лековерието и липсата на всякаква лична отговорност, чуждопоклонничеството и завистта, нуждата ни на всяка цена да бъдем значими. Проблемът е, че в опита си да осмее всички тези недостатъци самия той проявява един друг осоновен недостатък за част от българите – соченето с пръст, коментирането от позицията на по-осъзнатия, пренебрегване на всички достойнства, които ние като народ притежаваме. Може би това е търсен ефект, но на мен определено не ми допада назидателното отношение.

Има няколко свежи идеи, но като цяло повечето глави ми звучаха доста клиширано и изтъркано като посредствен анекдот от 90те, в който се опитваме да побългарим този или онзи спортист или известен човек. Макар и не толкова вулгарна и цинична като изказ, книгата ми напомни за част от творчеството на Иво Сиромахов, но е далеч не толова забавна и оригинална.

Кратка и лесна за четене, става за компания на плажа. Приятно оформена книгата съдържа весели карикатури, създадени пак от Христо, но този път с фамилията Комарницки.

И като за край един от малкото откъси, който успя да ме разсмее:

“… просто защото всяка пролет у нас освен първият сняг, се топи и последният асфалт.”

 

Advertisements

5 thoughts on ““Ами ако? България на три морета.” – Христо Раянов

 1. Чудесна рецензия, Любопитка!
  Заинтригува ме и книжката непременно ще я прочета!
  Макар условното наклонение да е строителна площадка за кофти философии,
  щом го ползват хората, що пък не и аз да се порадвам?

  🙂

  • Вътрешно усещане имах, че тази книжка ще ви заинтригува 🙂 И така между другото си мислех, че мога да ви я пратя по пощата или по куриер 🙂

   • Много благодаря, Любопитка!
    Притеснявам се да не предизвикам притеснение!
    Ала ще съм много благодарен!

    Имам обаче едно проблемче.
    Живея вече в село, верно – не е далече от Стара Загора,
    ала там поща няма, а аз адрес истински нямам, та с куриер не зная как ще стане.

    С много-много благодарности за предложението,
    нека помисля – все нещо ще съчиня.
    И пак благодаря!

    🙂

   • Може да я пратя до удобен офис в Стара Загора, а когато е по път да се веземе 🙂 но все пак, ако има и друг по-удобен вариант аз сам за. Та решението щато го вземете, само ми пишете 🙂

 2. Чудесна рецензия! Няма да мога да прочета книгата – за жалост български книги много рядки се предлагад в електронен формат. Но Вашият лист от главните черти на българската народо психология е поразително точен. Благодаря!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s