“Дракони в Порутения замък”- Тери Пратчет

Все още са останали няколко книги от неповторимия Тери Пратчет, които не съм прочела. Пазя си ги за специални моменти и се наслаждавам на всяка дума и всяка нова история. Една такава беше “Дракони в Порутения замък” – сборник с разкази от юношеските му години.

drakoni_v_zamyk

В сборника има четеринайсет различни истории, написани в характерния за Пратчет стил. Усеща се, че са писани от по-младата му версия, но са все така пълни с въображение, тънък хумор и приказно-фантазни сюжети.

Дракони и рицари изправени едни срещу други, намират начин да съжителстват в мир и разбирателство. Космически приключения за завоюването на една прашинка от двама загубили разсъдака си владетели и техните учени. На страниците на книгата ще проследите пътуването на една експедиция за залавянето на хърколак, но накрая ловците ще бъдат доста изненадани от необичайния улов. Ще се запознаете с няколко легенди на килимените хора – разкази, които са дали началото на едноименния роман за обитателите на килима. Костенурка и охлюв ще обиколят провинцията и ще се изправят срещу страховита пеплянка. Ще срещнете неразбрания изобретател Док, пещерния човек и всички негови изобретения, работещи или не, полезни или не. Състезания с чудати превозни средства – рейс теглен от балон, парна кола, петролена кола и такава на пружина заемат цял един разказ. Съзтезание по танци с яайца в Блекбъри, графство Коравчакъл, двама претенденти и двама разбойници ще ви поведат в шеметно преследване. Едуо, рицарят досадник спасява принцеса от лапите на зъл барон. Пътуване назад във времето на борда на автобус 59а и невероятни открития, които пътниците му правят. Достопочтения Сър Хърбърт Стивън Ърнест Досадник-Тристрам-Досадник или накратко Бил и неговата разнородна компания ще се впусне в издирването на Снежен човек. Само как ще се промени Блекбъри след появата на чудовището от езерото – от тихо и заспало градче ще се превърне в център на сензация, друг въпрос е дали е за добро. А дядо Коледа и неговата нова работа в зоопарк ще завършат магичната колекция от кратки истории.

И ако изброените по-горе екзотични и забавни разкази не са ви спечелили, нека само да ви спомена, че книгата е пълна с весели рисунки, които прекрасно допълват изживяването.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s