“Когато дойде паякът” – Джеймс Патерсън

Джеймс Патерсън е част от компанията за покер на Касъл в едноименния сериал. Покрай филма, на който съм почитател, реших да прочета някой от романите на Джеймс Патерсън. Започнах с първата книга от серията за Алекс Крос. Много се колебаех между нея и втората книга от поредицата, по която има създаден едноименнен филм – “Целуни момичетата”.  Но не съжалявам за избора си.

kogato_dojde_paqka.max

Напрегнат трилър, изпълнен с неочаквани обрати, психология и смразяващи кръвта отвличания и убийства. Две малко деца на известни и влиятелни родители са отвлечени от частното училище, в което са учили. Полицията и ФБР започват разследване в опит да открият децата и да хванат извършителя. В решаването на случая е въвлечен Алекс Крос – полицейски детектив и психолог. В хода на разследването между него и агента от ФБР Джези Фланаган пламва искра. Психопатът извършил отвличането е заловен след много премеждия, но дали той наистина е осъзнавал какво върши, страда ли от раздвоение на личността и може ли да използва лудостта си, за да манипулира съдебните заседатели и да се измъкне от заслужено наказание? Дали само той е отговорен и можело ли е да бъде спрян по-рано? Каква ще е съдбата на двете отвлечени деца?

Много добре написана книга, държаща читателя в напрежение през цялото време. На моменти описваните картини бяха толкова живи и травматизиращи, че просто не можех да продължавам да чета и имах нужда да спра и да престана да мисля за това колко луди, опасни и жестоки могат да бъдат хората, ако се поддадат на тъмната си страна. Мрачна и реалистична история, представяща сбъркания свят на един сериен убиец и услията по залавянето му, без да се спестява и частица от ужаса и подтискащото, безнадеждно настроение. Най-впечатляващото и привличащо в книгата са образите на героите – плътни и живи, наситени с емоции или пълната липса на такива, страдащи от недостатъци, подвластни на грешни и безпринципни решения. И все пак сред всичкото зло се намират хора носещи частица добрина и морал, лъч светлина и надежда в мрака на лудостта.

Определено препоръчвам на любителите на психо-трилърите, но на мен ще ми трябва малко време да излекувам душата си преди да мога да прочета следващата книга от тази поредица.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s