“Седемте живота на Мая” – Красимира Стоева

Зимата бях на представяне на книги-игри в Пловдив. Сред представянето на книгите-игри имаше и такова на интерактивен роман. Подобно на книгите-игри в интерактивния роман ти си главният герой и можеш да взимаш решения и да определяш хода на историята.

7_lives_of_maya

Всеки човек си е задавал въпроси от рода на какво би станало, ако … бях взел друго решение. С помоща на интерактивния роман, ние можем да проследим различни сценарии в живота на главната героиня и да си отговорим със сигурност до какво водят различните взети решения.

В основата на историята е 25 годишанта Мая, нейната мечта е да стане световно извесна художничка. На връх рожденния и ден обаче животът и е сив, скучен и безперспективен. С помоща на читателя Мая ще вземе съдбоносни решения и ще постигне бляскава кариера, или пък ще открие любовта, но може и да се провали тотално, ако не последва сърцето си и се поддаде на страх.

Аз изиграх или по-скоро изживях книгата само веднъж като Мая стана световно известна художничка с бляскава кариера, която пътува по цял свят. Отлагах написването на ревюто с повече от половин година, защото планирах да изиграя и други варианти и тогава да пиша, но това май ще отнеме повече време от желаното. А и винаги мога да допиша ревюто по-късно.

Книгата е много интересна като замисъл, добре изпълнена и приятно, разтоварващо четиво с елементи на лично приключение, което повдига провокативни въпроси и те кара да се замислиш за важността на лесните и на пръв поглед ежедневни решения, които взимаме и как те могат да повлияят на цялата ни съдба. Понякога успеха ни чака зад ъгъла, но се изисква малко смелост да завием и да го сграбчим. Определено препоръчвам не само на дамската половина, но и на мъжката такава да погледне за малко живота през очите на Мая и да се опита да взема решения от нейно име. Само когато човек походи с обувките на друг може да започне поне малко да го разбира.

Leave a comment