“Хотел “При загиналия алпинист”” – Аркадий и Борис Стругацки

Интересна, криминална история с фантастичен привкус от двамата братя Стругацки.

hotel-pri-zaginaliya-alpinist

По препоръка на инспектор Згут Петер Глебски , също инспектор от полицията, заминава на почивка в долината “Гърлото от бутилката”. Там той се настанява в хотела “При загиналия алпинист”. Той е разположен в подножието на величествена планина, а сезонът е зима – време за карана на ски и разговори пред камината. Можете да си представите красотата – безбрежна белота и заслепяващо синьо небе. В хотела има и други гости – широка палитра от ексцентрични образи.

Алек Сневър е собственикът на хотела и механик на вятърните мелници в долината. Лил, огромният санбернар, пазител на хижата и последното останало наследство от загиналия алпинист, на който е кръстен хотела. Кайса, двадесет и пет годишна, с румени бузи, тя отговаря за удобството на гостите и приготвянето на храната. Семейство Мозес – стар, богат особняк и изкусителната му, доста по-млада съпруга. Дьо Бранстокр, хинотизатор от цирка и Брюн, неговият племенник или племенница, може би. Господин Симоне – физик. Освен заварените гости в хотела пристигат още няколко доста колоритни и впечатляващи персонажи. А за да е пълна мистерията там витае призракът на загиналия алпинист.

Един от гостите е намерен мъртъв и инспектор Глебски, макар и във ваканция започва разследване. Всичко до тук звучи като класическа криминална история с много заподозрени и един виновен. Започва игра на криеница и дебнене, а лавината запушила входа на долината, усложнява положението и затруднява всички уастници. Следват доста обрати, непредвидени и предвидени разкрития. Всички гости крият тайни и разследването се заплита. На кой може да се довери инспектор Глебски – дали да вярва на собствения си усет или сляпо да следва закона. Той ще се изправи пред доста тежки решения.

Една увлекателна история с доста неочакван и непрадвидим край или не съвсем, взимайки в предвид богатото въображение на братя Стругацки. Интересен изказ и диалози, на моменти доста сложени и завъртяни. Книга, която заслужава внимание и държи в напрежение до самия край.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s