“Приказка за магьосници, физици и дракон” – Геновева Детелинова

Изключително много харесвам творчеството на сър Тери Пратчет – фантазийният му свят, изпълнен с толкова различни раси и герои, претворяващи типични човешки черти, тънката ирония и майсторството му при заплитането на различните истории от Света на диска. В лицето на Геновева Василева намирам един добър разказвач, който с лекота създава измислени светове и ги населва с герои. И докато четях нейната книга доста често си правех асоциации с творчеството на Пратчет.

prikazki_za_drakon

Основното действие на историята се развива в Света на дракона. И ако си мислите, че това е магично място, където по полянките се препичат на слънце дракони, докато други кръжат разсеяно във въздуха или се плацикат в близката река, то жестоко грешите. Там е останал само един единствен дракон. Той доста скучае и страда от самота, понякога пали рододендроните и предизвиква ужас в магьосниците. Но под вещите грижи на драконоложката всичко си идва на мястото.

На Шефа и се ражда син и престолонаследник, но той за голям ужас на родителите си не проявява никакви магични заложби. А в свят управляван от магия без да можеш да я контролираш, не можеш и да царуваш. Клубът на физиците се заема с отговорната задача да осигури магична дарба за престолонаследника и в опитите си да стори това се забърква в история с богове, някой от тях истински, а някои от тях не съвсем.

А където има магьосници, физици и дракони не може без вещици. Главната вещица Интуиция е пренебрегната и иска да си отмъсти. Тя няма да се спре пред нищо докато не накара Шефа да си плати за грешката. А Влад, доведения брат на престолонаследника ще се опита да я спре. Ще премине през небивали перипетии, дори ще се сгоди за адвокат.

В приключение пълно с говорещи статуи, свинкс, различни богове, влюбен змей и една ламя, няма как да скучае човек.

Весела, хумористична, добре изградена и много динамична история преплитаща в себе си части от различни митични светове – фолклор, древногръцка митология, малко магьосници и няколко вещици, малко добри и малко лоши. Свежа и разкзана с мярка и усет към диалозите. Усеща се взаимстването от много различни източници – приказки, митове и легенди, история, всеизвестните проблеми с бюрократичната машина. Всички тези препратки са напаснати много добре и успяват да извикат поредната усмивка на уста при разгръщането на следващата страница.

Като единствен недостатък за мен лично мога да посоча постоянното и много бързо прескачане от едно място на друго, от една сюжетна линия на друга. За по-разсеяните читатели като мен това предизвиква известни трудности и няколко пъти ми се наложи да се връщам назад и да препрочитам, за да се подсетя как съм се озовала там. Много от героите и историите можеха да бъдат развити по-задълбочено и се надявам книгата да има продължение.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s