“Смрък” – Тери Пратчет

Командир Сам Ваймс отива или по-скоро е изпратен в отпуска в провинцията да нагледа персонала, имението и прилежащата му земя. Трябва да прекара приятно и спокойно в компанията на съпругата и сина си, да се отдаде на приятни срещи със съседи и да се наслади на безметежното спокойствие и тишина.

smryk

Но май командирът не може да почива, за хора като него, свързани с работата и принципите си, на всяко място се отварят предизвикателства. А той не си затварят очите пред проблемите и не обръща поглед разсеяно в страни. Местната полиция в лицето на полицай Небивал има отчайваща нужда от напътствия и помощ, а комъндирът е готов да се притече. И вместо идиличната селска почивка се озовава на поредното динамично приключение в битка на живот и смърт, по суша и вода, за правото на онеправданите да водят по-достоен живот. Разбира се той не е сам в това начинание и изненадите, спиращите дъха ситуации и неочакваните обрати предстоят.

В същото време в далечният Анкх Морпорк сержант Колън попада на една гоблинска съдинка и остава в неин плен. Нещата се влошават с всяка изминала минута, търсенето на лек става неотложно. Къде ли ще свърши това търсене и дали гоблините са разумни същества или са издънка на еволюцията?

А може ли музиката да ни докосне, да ни свърже, да изглади различията и да ни доближи поне за минута? Достатъчен ли е този миг на съпричастие и споделеност, за да намерим сили и да се приемем такива каквито сме създадени от природата – различни външно, но еднакви вътрешно в мечтите и копнежите си?

За пореден път Тери Пратчет засяга много наболели теми от нашият свят по толкова елегантен и завоалира начин. Показва ни истини, които ни заобикалят, но ние удобно игнорираме и е толкова актуален в изказванията си. И за да бъда максимално точна ще си позволя да добавя няколко цитата от книгата:

“Казвам ви, командире, чистата истина е, че някой от най-чудовищните безчинства в света са дело на хора, които си вярват, искрено си вярват, че го вършат за добро, особено ако е намесен някой бог.”

“Добротата е в това, което вършиш. Не в онова, за което се молиш.”

“Но видите ли, на този свят трябва да има някаква справедливост, не задължително правова справедливост, а праведна справедливост.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s