“Южната стена на Анапурна” – Крис Бонингтън

Отново в Читанка попаднах на поредното много добро четиво – разказ за изкачването на южната стена на Анапурна.

ujnata_stena_na_anapurna

Анапурна е планински масив с дължина 55 км в главния Хималайски хребет в западната част на Непал. Най-високата точка е връх Анапурна |, който е висок 8091м и е десетия по височина в света. Името на Анапурна идва от санскрит и се превежда като “богиня на реколтата”.

През 70 години на миналия вече век група ентусиасти начело с Крис Бонингтън решават да покорят Анапурна от южната и стена. Сред тези ентусиасти са Дъгъл Хейстън, Мартин Бойсън, Ник Есткърт, Иън Клъф, Том Фрост, Дейв Ламберт и Келвин Кент. Крис Бонингтън е бивш военен и легенда в света на алпинизма, участвал е в много експедиции и първи покорявания на доста върхове. А на експедицията до Анапурна е организатор и водач.

На страниците на книгата ще станем свидетели на едно героично изкачване, на сблъсъка с природата и всички проблеми, които могат да ни застигнат на големи височини. Ще проследим изграждането на базовия лагер и всички междинни такива, пренасянето на багаж и атакуващите свръзки. Ще преживеем бури и ясни дни, разочарования, но и доста успехи. Ще станем част от едно приключение, изискващо много сила, смелст и доза самоотверженост.

Крис освен добър алпинист, е и увлекателен разказвач, който умело ни запознава с планирането, организирането и ръководенето на подобна експедиция. Части от книгата са откъси от дневниците на участниците в приключението.

Но най-впечатляващо в този разказ са характерите и постъпките на участниците – мъжеството, куража, борбеността и неспирното желание за покоряване и постигане. А от другата страна е планината – величествена, непрестъпна, сурова, наказваща, но и закриляща всички дръзнали да я предизвикат.

Иска ми се и аз да имам такава сила да покорявам и смелостта да се изправям срещу страховете си така непоколебимо.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s