“Рицари и Вълци” – Калофер Русев

Покрай спирането на Читанка и всички дискусии, свързани с това, попаднах на името – Калофер Русев. Талантлив български писател, който се е отказал от работа с издателства и е публикувал книгите си за свободен прочит. Можете да намерите повече информация за него и труда му на този линк: https://sites.google.com/site/kaloferrusevpisatel/home/1. И макар това да е последната прочетена от мен книга, а преди нея да има други – нямам търпение да споделя мислите и впечатленията си.

ricari_i_vylci

“Рицари и вълци” е първата издадена книга. Сюжетът включва елементи на криминале, трилър, исторически роман, доза фолклор и щипка мистика. Всичко това объркано и примесено добре създава динамично развиващо се действие, задържа вниманието на читателя, а напрежението расте от началото до края.

В София са станали две тежки нападения, едното от които завършило със смърт. Между жертвите няма видима връзка, но все пак приликите са твърде много, за да е случайност. Инспектор Неев е натоварен с разследването на престъпленията като от него се очаква стриктно да следва протокола. Той обаче се доверява на интуицията си и започва самостоятелна проверка на фактите, която го отвежда извън София, в селата покрай искърското дефиле и гара Бов. Там от векове лежи погребано древно зло – затворени в пещера поклонници на древен култ към Вълка. Някой е влязал в пещерата и е освободил дебнещото вътре, но дали това има връзка със случея на нашия съвременен рицар? На помощ  на инспектора в разгадаването на древните легенди и митове се включва антроположката, работеща в този край – Ирина Иванова. Двамата се изправят в неравна битка и състезание с времето … А дали при тези обстоятелства може да възникне любов?

Много приятно съм впечатлена от книгата и историята разказана в нея. Нито за миг не исках да я оставям и бързах да достигна до самия край. Не занм дали защото я четох през ноща, но имаше няколко момента, в които направо тръпки полазиха по гърба ми и взех да се ослушвам за вълчи вой … макар че живея в голям град.

Калофер Русев има стегнат и пестелив стил на изразяване, но в същото време рисува живописни описанията и постига силно внушение. Всяка дума е точно на мястото си и няма нищо излишно.

Препоръчвам книгата на всички почитатели на крими и трилър жанра, а и не само на тях. А аз смятам съвсем скоро да прочета и другите негови книги.

Единственото колебание, което имам е как да подкрепя таланта на автора. Книгите му са издадени и са достъпни в книжарниците, но дори да си закупя такава нито лев няма да отиде при него. (Това твърдение е на база на информация от самия Калофер Русев в негов пост за книгоиздаването) Дано в бъдеще се намери начин доволните читатели да могат да пращат макар и символични суми директно на авторите, които свободно са споделили труда си.

Advertisements

2 thoughts on ““Рицари и Вълци” – Калофер Русев

  1. Pingback: „Рицари и вълци“ – Калофер Русев | BG SCI-FI, FANTASY and HORROR

  2. Pingback: “Сенки в Оксфорд” – Пол Дохърти – През прозореца

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s