“Гръцко кафе” – Катерина Хапсали

Прочетох книгата и неистово ми се прииска да я започна отначало. Толкова много тъга, загуба и болка, преплетени по изумителен начин със смелост, кураж и сила. Връщане към миналото и корените ни, заплетените връзки между нас и съседите ни.

image

Катерина Хапсали е уловила и пресъздала душевността на човека, радостите и скърбите по удивителен начин. Води ни на едно пътешествие в съдбите на предците и ни прави съпричастни на техните не леки, но върнуващи съдби. Показва ни колко близки и далечни сме съседите на Балканите, колко е размита границата между нас и колко е трудно понякога да се определи произхода бил той гръцки, турски или български. Вековете на съвместно съжителство и вражди са създали странна клокочеща смес от преплетени традиции и са сложили множество граници между нас.

Като малка, а и до сега много обичам да слушам историите на баба за миналото и нейната младост. С часове разпитвам за седенките и хората, за порядките тогава. А тази книга е точно такава история …

Катерина, разказвача в нашата книга, е млада жена с невръстно дете на ръце, преживяваща внезапната и неочаквана загуба на гръцкия си съпруг. Тя иска да запази спомена за бащата за своя малък син и започва да му разказва, какъв е бил той. Думите се нижат неусетно навързани една за друга като мъниста в броеница, а разказът, започнал с едно погребение в бедното селце Неос Ставрос се завърта и ни завихря в спирала от други спомени за техните предци – двете Катерини, пухкавата Вела, модистката Ирина, дядо и Любен, Христо и Запрян, Васил-аз-българчето, Деметра и Георгиос …

Книга, която трябва да се прочете и е трудно да се преразкаже, носеща топлината на задушевен разговор със стар приятел над чаша с ципуро.

P.S. Не съм опитвала ципуро, но обмислям да опитам съвсем скоро.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s