“Ех, магесническа му работа” – Калоян Захариев

Тази книга е проект, реализиран от Човешката библиотека и повече информация за нея можете да намерите тук: http://choveshkata.net/blog/?p=5201

image

Духовита, весела, интригуваща, пълна с емоции и динамични обрати. В сюжета се преплитат елементи от легенди и фолклорни вярвания, приказни мотиви и клишета от съвремието ни, магически заклинания и рецепти за пюре. История, изпълнена с богове, убийци, демони, некроманти, зомбита, древни предсказания и поличби. А в центъра на всичко е едно бебе с изумрудено зелени очи.

Лазар е некромант, живеещ във висока кула заобиколена с ров с цял един крокодил вътре. И както всеки повелител на черната магия, Лазар има доверен слуга на име Григор, който самоотвержено му помага да превземе света. Двамата призовават демони, създават зомбита, възкресяват похотливи овни, но накрая вместо да подчинят света, те случайно спасяват Радостина. Беззащитното и очарователно бебе преобръща живота им и ги изправя пред непредсказуеми опасности и множество беди.

Много оригинална история, пълна с хумор и разсмиващи до плач моменти. Книгата може да се приеме и като очарователна метафора за родителството и всички изживявания свързани с него. И почти съм убедена, че авторът познава Радостина и тя не е само плод на въображението му. Или поне страшно много ми се иска да е така. 🙂 Препоръчвам книгата с две ръце. Искрено се надявам да има още подобни книги и историята за Радостина и нейните закрилници да продължи в същия дух.

Advertisements

One thought on ““Ех, магесническа му работа” – Калоян Захариев

  1. В този утилитарен свят – бездушен като празна найлонова торбичка, лъскав, но лек като капаче на бирена бутилка, безсмислено сложен като ексцентричен суперавтомобил, объркан и плашещ като упътване на авангардно лекарство, смешен и грозен като модерна абитуриентска рокля, откровено фалшив като силиконова мегацица – в този свят, където геройството се санкционира по наказателния кодекс, романтиката е изрисувана в комикси, честността е обект на заядливи вицове, верността се тачи колкото ланския сняг, а в родолюбието се търсят психиатрични измерения; в този свят, където Азис измести Магелан и Коперник, Камелия засенчи Мария Калас, Александър Томов е по-известен от Достоевски, а Митьо Пищова е по-приемлив от Че Гевара – в този необичащ се и необичан свят искаме да има вълшебство и магия, та белким с тях запазим красотата от погиване, та разумът – ако дойде някога, я дари комуто трябва!
    Благодаря ти, Любопитка! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s