“Убийство с любов” – Кейт Моргенрот

Отново попадение благодарение на Читанка и екипа, който стои зад нея.

image

“Убийтво с любов” е приятна криминална история, разказана леко и типично по женски. (Не съм вярвала, че някога ще напиша нещо подобно – изключително много се дразня на половото разделение – едно нещо или е хубаво, или не е. Полът на автора няма и не би трябвало да има значение.) Но не знам как по-точно от това да опиша развитието на действието, изградено основно на разговорите на главните героини и техните сблъсаци, мисли и терзания.

Софи и съпругът и Дийн се местят от големия, динамичен и наситен Ню Йорк в симпатично предградие за богаташи. Там тя замества работат в книжарница за криминални истории и мистерии, с членство в местния литературен клуб. Основната идея е да се събират и да обсъждат криминални романи, но в един момент ще им се наложи да разрешават истинско убийство.

Многопластови и пъстро изградени главни герои, добре развити като психологически портрети. Но за съжаление доста клиширани и типизирани. Имаме представители на основните групи от еднотипните американски филми – надменната и не търпяща възражение Присила, задръстеният и неугледен  Гордън, красавеца-сваляч Дийн, подтиснатата, неуверена, но много проницателна Софи, куклата Ашли, Сюзън в ролята на помирителката, перфектната и цинична Джулия, чаровникът Алекс и разочарования от живота, но силно отдаден на работата си детектив Акерман. Но както в живота и тук – не всичко е каквото изглажда на пръв поглед.

Увлекателна, лека и приятна книга без много динамика, но задържаща интереса от начало до край. Ако търсите буйни преследвания, спиращи дъха гонитби и много действие, то няма да ги намерите тук. В сюжета са преплетени интриги, изневери, скрити и не до там добре прикрити борби за надмощие и внимание, малко драма, дълги разговори и няколко (предсказуеми поне за мен) обрата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s