Саймън Бекет и “Убийства в Манхам”

Резюмето на книгата, което мярнах случайно в Читанка предизвика любопитството ми и така тя стана първа в списъка за прочитане. Не мога да крия,че съм почитател на криминалните романи и мистериите. С удоволствие се запознавам с всеки нов детектив или следовател, разучавам похватите и характера му, начина на мислене. Ето защо е разбираемо, че нямах търпение да се срещна с героите на Саймън Бекет.

ubiistva_v_Manham

Дейвид Хънтър е лекар, специализирал антропология и превърнал се в експерт по смъртта и фазите на разлагане на телата. Бягайки от призраците на миналото си, той се озовава в малкото селце Манхам, където става общопрактикуващ лекар и три години живее в спокойното и идилично място без да подозира за проблемите, които се таят в наглед сплотената общност. Докато в един горещ, летен ден две деца намират разложен труп на жена … Проблемите започват да никнат зад всеки ъгъл, хората от селцето се затварят в себе си, стават мнителни и агресивни. А събитията, започват да се развиват с главоломна скорост, увличайни нашият главен герой в дела, от които той всячески се опитва да избяга.

Книгата е добре написана, характерите на героите са убедителни и добре изградени. Идеите за разследване много напомнят на подхода на Грисъм от “Местопрестъплението: Лас Вегас” и неговите бубулечки. И въпреки, че книгата е добре премерена и описанията в нея са реалистични, нищо в нея не ме изненада. А точно това е голям недостатък за криминален роман или трилър, поне според мен. Не знам дали заради постоянните подсказки на автора, с които се опитва да внуши неизбежен ужас и очакване за предстоща беда. Или заради начина, по който са изградени самите герои като поведение и психология, но сюжета в книгата прозира и е предвидим.

Освен разследване и подозрения, тук ще намерите любовна история, връщаща надеждата и смисъла на живота. Ще се запознаете с типичните механизми в една затворена общност и противопоставянията на хората в нея. Нуждата за контрол и власт, от които някои хора страдат и последствията от това. Както във всички книги на подобна тематика ще разберете, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. И за пореден път ще се убедите, че човек не бива да си прави прибързани изводи и трябва да се съмнява във всички, дори и в най-близките.

“Убийства в Манхам” съдържа всички компоненти на едно разследване, съчетано с живи, внушаващи описания и разнообразни по характер и поведение герои.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s