“Изворът на женската сила” – Лариса Ренар

Парелално с другите книги, които чета в момента и противно на принципите ми да не чета литература насочена към самопомощ, прочетох “Изворът на женската сила”

izvoryt_na_jenskata_sila

В книгата се пресичат две паралелни истории – едната на съвременна млада жена, живееща в Русия, а другата е на страниците на дневниците на прабабата на главната героиня, пълни с истории от нейните младини. Двете са в търсене на любовта и вниманието на двама мъже. Двете героини минават  през сходни ситуации и се сблъскват с идентични проблеми.

На пръв поглед книгата звучи като приятна романтична история, но това не е всичко, приятели. 🙂 На страниците и има много съвети и техники за забравяне на бивши приятели, за привличането и спечелването на нови такива. На дълго и на широко се описват четирите типа женски сили и възможните комбинации между тях – момиче, любовница, домакиня и кралица. Има техники за разкриване на личните качества и балансиране на четерите сили. Има описание и на четерите типа мъже и какво всеки от тях търси в жената до себе си. Има полезни неща, които могат да се научат за взаимоотношенията между мъжете и жените, но трябва да се подхожда критично и внимателно към повечето неща.

Харесва ми идеята за вазвръщане на женствеността и обръщане на фокуса към типично женските качества. За съжаление в последните години жените и ежедневието им доста се промени и това има своите негативни последици. Хубаво ще е да се спрем за малко и да върнем красотота в забързаното си ежедневие.

Прекалено много се фокусира върху контрола над мъжете и брака като крайна цел и фикс идея, което тотално ме разочарова и отблъсна. Не ми допадна елементарното програмиране в стил – ти си велика и можеш да накараш всеки да падне в краката ти. И за съжаление, въпреки добрите идеи, систематизираната информация и приятно разказаната история, подозирам, че подбудите на автрката са чисто печалбарство, а не помощ от жена за други такива.

Има още три книги продължение на тази, но честно казано много се чудя дали си заслужават времето и усиилята. Бих ги прочела единствено, защото са ми препоръчани от много близка приятелка, а за мен това е много важно.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s