Лятна глътка “Вино от глухарчета”

От много одавна се каня на тази книга – започвах я, оставях я и ето сега най-накрая успях да я довърша. И останах с приятно усещане за лято и топлина, пълзящи по кожата. Стила на Бредбъри е описателен, жив, въздействащ, пълен с думи и внушения, сладък като захарен памук и пълен с малки откровения, скрити под всяка дума. Можеш да чуеш песента на цикадите, да почустващ горещината на деня и така очакваната вечерна прохлада. Върнах се в детството и не ми се тръгваше от там. Започнах да мечтая за нови, пъргави и пълни с живот гуменки, които да ме отведат на безброй приключения в дългите летни дни и във вечерния сумрак на дерето.

vino_ot_gluharcheta

Нашият водач в този наглед обикновен свят е дванасет годишният Дъглас Споулдинг, съпроводен от голямот му семейство и верните приятели. Повествованието прелива от случка в случка и всяка е различна от предишаната, с ново настроение и различно послание. Понякога историите са жизнерадостни, а понякога в тях се крие мъничко тъга, но винаги примесена с доза оптимизъм. И всяка от тях е затворена и съхранена в бутилка вино от глухарчета, пазител на спомените и безметежните,слънчеви летни дни.

Отваряш бутилката, отпиваш глътка и виждаш как стадо бизони препускат в прерията. Друг път зелената машина се движи по релсите и събира пътницита по маршрута си. Понякога добър приятел ни напуска. А баба прави магии в хаоса на кухнята си и създава гозби, извикващи наслада в сетивата. Дори смъртта не е плашеща, а идва като лека вечерна дрямка, след дълъг, пълноценен, пълен с моменти ден. И е толкова важно осъзнаването, че живееш тук и сега, всеки миг е неповторим и няма да се върне, каквото и да сторим.

А всички мечти са възможни и всичко може да бъде постигнато, бъдещето и страшно много лета са пред нас и чакат да дойде техния ред да бъдат по-прекрасни от лятото на 1928.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s