“Непорочни самоубийства” – Джефри Юдженидис

Сдобих се с книгата благодарение на инициативата на издателство Жанет 45 – Напиши отзив, спечели книга! (http://books.janet45.com/write_review). Не очаквах, че мога да бъда след отличените, но все пак инициативата ми хареса и реших да се включа. Разбрах, че съм избрана с 4 месечно закъснение и много се зарадвах. Хубаво е някой да хареса думите ти 🙂 Трябваше сама да избера книгата подарък от техния каталог и това беше трудната част. В крайна сметка след много разглеждане и чудене, избрах “Непорочни самоубийства”.

neporochni_samoubijstva

Книгата ме разтърси и докосна, но въпреки това ще ми е ужасно трудно да събера мислите и емоциите си породени от нея в ревю. В последно време съвсем умишлено си избирам леки четива, които не ме затормозяват да мисля или чуствам.

С тази книга е точно обратно. В нея има една обреченост и безнадеждност, едно скрито отчаяние и неподправена тъга. Но тя не е мрачна, не е подтискаща, даже напротив – кипи от младежки дух, жадни за живот и усещания млади, трепети и влюбвания, по-детски невинни, надничания през прозорци и търсене на знаци, събиране на съкровища – кичур коса, стара снимка.

Джефри Юдженидис има впечатляващ разказвателен стил. Въпреки че загатва последователността на събитията от самото начало, успява да задържи интереса и вниманието до самия край. Описанията са живи, докосващи, дори ароматите се усещат във въздуха, чуваш скърцането на обувките и усещаш размазаните еднодневки под тях. Наситена с детайли и дребни подробности, всяка страница от книгата подсилва породените усещания.

Безвремие и разбъркани мисли, нахвърляни породени от звук или спомен. История разказана от лицето на наблюдател, външен за главните действащи лица – сестрите Лисбън. Но този наблюдател ги обича, иска да разбере мислите им, иска да се докосне до съкровените им тайни и да ги накара да мислят за него. Опитва да се включи в затворения им свят, да им даде надежда и смисъл за живот. Външен наблюдател, но разказващ не в единствено число, а в множествено – не става въпрос за едно момче, впечатлено от красивите и затворени сестри, а за група момчета, чиито образи се сливат и смесват в едно. Петте сестри са усмислили дните им и будят фантазиии, карат ги да си задават въпроси и да предприемат отчаян опит да ги спасят от самите тях.

Действието се развива в едно типично американско предградие през 60 – 70 години. Семейство с пет дъщери – приличащи си и различаващи се във всичко. Майка с демоничен и обсебващ характер, баща без воля да и се противопостави и да промени нещата. Всичко изглежда нормално – средностатистическо семейство с проблеми. Но в един ден без обяснима причина най-малката дъщеря Сесилия прави опит за самоубийстово, а после успява. Това отключва поредица събития в семейството и извън него. Изкарва на показ личните драми, неспособността да се справим с тъгата и лиспата. Неспособността на околните да бъдата съпричастни и нелепото мълчание, което се насажда в един такъв тежък момент от живота, липсата на правилни думи и дела, с които да донесеш утеха и подкрепа на хората, които имат нужда от това.

В книгата основната тема е за самоубийствата, но това е книга за живота в неговите най-наситени години – тиндейджърските. В опитите да се промени света и оптимиза, че всичко е възможно и има смисъл.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s