“Резерватът на таласъмите” – Клифърд Саймък

Случайно попаднах на ревю на тази книга и за съжаление вече не помня къде в нета го прочетох. Много често прескачам от страница на страница и от линк на линк, много места ми харесват и си обещавам, че ще ги запомня и ще се върна пак, а накрая се оказва, че дори да ги търся не успявам да ги намеря.

Та в това ревю се твърдеше, че книгата е пълна с весело настроение и след нея се поражда нужда за чаша бира. В дъждовното и мрачно време на отминалата седмица, точно от това имах нужда – топло настроение и чаша бира 🙂

rezervatyt_na_talasymite.maxЖанрът на книгата е фантастика, действието се развива в далечното бъдеще, когато хората вече са усвоили междупланетното и междугалактическото пътуване, работят в мир и разбирателство с много извънземни раси. Земята е направена на междугалактически университет, в който се събират познания от цялата галактика. Освен пътуването между планетите, хората са открили и пътуването във времето и са успели да намерят оцелели от Мъничкия народ – таласъми, тролове, феи и банши.

Питър Максуел се завръща от пътуване до Енотова кожа, което не се е осъществило според очакванията му и разбира, че много неща са се променили от заминаването му. На Земята вместо него се е върнал негов двойник, който вече е покойник. Питър има нужда от верните си приятели, за да разреши загадката и да изпълни мисията, която му е възложена от тайнствените обитателите на Кристалната планета. Той се запознава с очарователната Карол и нейният съблезъб тигър. Подкрепян от таласъмът мистър О’Тул, неандерталеца Уп и духа на незвестен покойник Дух се забъркват в множество весели ситуации и решават доста загадки. Верните приятели изпиват много бира и уиски, успяват да се срещнат с Уилям Шекспир от плът и кръв, намират Дракон на най-неочакваното място.

Разкъз пълен с оптимизъм, макар и всичко да се обърква, повече от колкото е възможно. Вярата в доброто и силата на правдата лъхат от всяка страница. Весела история, която поставя на преден план важни въпроси – можем ли да сме толерантни един с друг и  да приемем различията си, можем ли да живеем под един покрив или на една планета без да сме в конфликт. В същото време толкова напред в бъдещето парите и бюджетите определят взимането на важни решения, макар и последиците от тях да се застрашителни.

Определено предизвиква жажда за бира, споделена с добри приятели. Книгата може да се намери в Читанка. Приятно четене.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s