Стефани Плъм – ловец на глави или просто едно момиче от Джър

От доста време не съм писала по страшно много причини – приятни празници и случки, много пътувания и четене на книги. В спиисъка с вече прочетени неща имам повече от десет насъбрани. А камарката с тези, чкащи за прочит е двойно или дори тройно по-голяма. В началото си мислех, че в блога ще публикувам нещата хронологично по реда на прочит, но в момента не мога да мисля или пиша за нещо различно от Стефани Плъм.

И вие сигурно вече се питате коя е тя и с какво толкова ме е запленила, та не спирам да я споменавам. Накратко и съвсем лаконично Стефани Плъм е героиня в една поредица на авторката Джанет Еванович. Жанрът е нещо средно между криминале, мистерия и чик лит (ах, а аз уж не харесвам такива книги). Всички книги от поредицата, които до сега съм прочела са леки, интересни, пълни с тънък хумор, много цветни и на моменти дори фрапиращи персонажи. Четиво подходящо за разтоварване и откъсване от ежедневните задачи.

Действието се развива основно в Джърси, откъдето е родом нашата героиня – Стефани Плъм. Тя е наследница на италиано-унгарско или унгаро-италианско (както предпочитате) семейстово, в което баща и е имал грижата за изкарването на парите, а майка и за приготвянето на храната и благоденствието на цялото домакинство. Стефани има една перфектна (или поне почти през цялото време перфектна) сестра – Валери, с която разбира се никак не си прилича. Стефани е бедствието в семейството или както самата авторка често я описва – инцидент, очакващ да се случи. Тя губи работата си и водена от нуждата и отчаянието, започва да работи за братовчед си Вини като ловец на глави. Работата и се състои в това да намира и връща бандити, които са нарушили гаранцията си. Понякога това става лесно и без проблеми, но в повечето случаи води до много комични ситуации, взривяване на коли и не само. Любопитството на Стефани я забърква в опасни игри и и създава много врагове, желаещи смъртта и. Но все пак тя винаги успява да оцелее – понякога сама, а понякога с мъничко помощ.

Партньори в нейните приключенията са колоритната бивша проститутка Лула и неостаряващата по дух баба Мазур. Баба Мазур се е преместила да живее при семейството на Стефани след като дядо и отишъл да хапва сандвичи на небето или с други думи умрял. Баба Мазур е винаги готова за действие и не се спира пред нищо, макар и често това да е причина за пълна трагедия за останалите. В различните книги има още доста интересни персонажи, на които няма да отделям внимание, защото иначе аз ще трябва да напиша книга, но не мога да не спомена драг-кралицата Сали и адвокатът-провал Албърт Клоун.

И това не е всичко – Стефани е разкъсвана между двама страхтони мъже – трентанското ченге-красавец и нейна детска любов Джо Морели и мистериозния, опасен и магнетичен – Карлос Маносо по прякор Рйнджъра, който е неин наставник и колега.

Очарована съм от заглавията на книгите на английски – всяко съдържа в себе си номера на книгата като част от някакъв израз. За съжаление това се губи в превода на български.

Успях да намеря част от книгите преведени на български в Читанка, откъдето се запалих по поредицата, но по-голямата част от тях съм чела и все още чета на английски. Има и филм по първата книга, наречен Ловец на глави с участието на Катрин Хейгъл, но аз не го препоръчвам. Доста опростен и изрязан като сюжет, не успява да предаде цялото богатство на героите и на самата книгата.

Няма да пиша ревюта за всяка книга по отделно, но пък тук ще си направя списък с прочетените до момента книги и ще си го обновявам с всяка нова прочетена:

 1. Стефани Плъм или г-ца 10 %
 2. Two for the Dough
 3. Three to Get Deadly
 4. Four to Score
 5. Десете Божи заповеди
 6. Пет за четери
 7. Стефани Плъм и случаят с пенсионирания мафиот
 8. Hard Eight
  1. Visions of Sugar Plum (between the numbers holiday novella)
 9. To the Nines
 10. Право в десетката
 11. Eleven on Top
 12. Twelve Sharp
  1. Plum Lovin` (between the numbers holiday novella)
 13. Lean Mean Thirteen
  1. Plum Lucky
 14. Fearless Fourteen
  1. Plum Spooky
 15. Finger Lickin` Fifteen
 16. Sizzling Sixteen
 17. Smokin` Seventeen
 18. Explosive Eighteen
 19. Notorious Nineteen
 20. Takedown Twenty
 21. Top Secret Twenty-One
 22. Tricky Twenty-Two
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s