“Краят на играта” от Адел Паркс

Книгата ми попадна случайно като подарък от едно списание. Първоначалното ми впечатление от нея не беше добро, но все пак реших да се зачета и да дам шанс.

kraqt_na_igrata

Не съм голям почитател на съвременнтата дамска литература или така нареченият чиклит, но и не съм краен неин противник. Едно от основните неща, което ме отблъсква в този тип литература е начина, по който са създадени и описани жените. Те или са пълни смотанячки и неудачници, или в по-честия случай са преуспели мъжемелачки, кариеристки. Еволюцията (градивана или не) на женските образи в дамската литература е впечатляваща. В булевардните романи, популярни преди 10-15 години, главните героини винаги са изключително красиви жени, с безупречен морал, дръзки, страстни и смели. Съдбата по един или друг начин ги тласка в ръцете на красиви мъже, които ги изкушават и ги карат да пренебрегнат морала си след десетки страници колебания и сърдечни терзания. В чиклит литературата се забелязва точно обратното – главните героини отново са изключително красиви жени, дръзки, успели, но и оперирани от всякакъв срам и свян. Нищо от тайните в леглото не им е чуждо и те не само не се стесняват от това, че сменят мъжете като носни кърпи, а дори напротив правят всичко възможно да го демонстрират на всички.

Героинята на Адел Паркс е типична представителка на чиклита – добре изглеждаща, безкрайно арогантна, безчуствена и цинична, готова да потъпче всичко за слава, успех и съпътстващите ги пари. Както можете да предположите сами другият главен герой е пълната противоположност – той е очарователен, секси, изключително мил и добър, безкрайно принципен. Сблъскват се два свята, две противоположности и пламва любов, но дали тя ще може да просъществува … Следват динамични обрати, изненадващи ситуации и разбира се очакваната добра развръзка, след множество предателства и драми.

Книгата не блести с литературни похвати, дълбоки проникновения или някъв замисъл. Спокойно може да убиете няколко час с нея на плажа (ако имате време за хабене и желание да го хабите по този начин) или да се разтоварите от ежедневието, но нищо повече.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s