Разкази за една “Непривична земя” от Джумпа Лахири

Измина известно време от момента, в който приключих тази книга, но впечатлението и емоцията от нея са все така живи и силни в съзнанието ми. “Непривична земя” е сборник с разкази, който е събрал в себе си парченца човешки животи – истински, близки, ежедневни, но безкрайно докосващи и въздействащи.

Image

Джумпа Лахири ни разказва истории за бенгалци, които по една или друга причина са напуснали родната си земя и са заминали да живеят далеч отвъд океана. Деликатно и пестеливо показва сблъсъка на култури, очуждението и неразбирането, което се прокрадва между родители и деца. Загубата и обезличаването на традициите, които се обезмислят от новия начин на живот. Героите са пълнокръвни хора, подвластни на слабостите и тревогите си, опитващи се да намерят своето място в един напълно непознат свят. Четейки разказите, човек сякаш наднича в най-потайните кътчета на човешката душа и става свидетел на бушуващте терзания и дилеми, на трудните избори и причините за тях. След всеки разказ се повдигат много въпроси и емоции, които буквално завладяват съзнанието.

Езика на авторката е прост, но въпреки това силата на внушението е огромна. Тя не се нуждае от сложни и претрупани изречения, за да успее да покаже пъстротата на човешката природа. Разказите текат с една премерена лекота и в най-неочаквания момент настъпва неподозиран обрат.

Не е необходимо човек да е запознат с индииската история или тази на бенгалците, за да ги разбере и да почуства болките им. За пръв път най-баналното ежедневие ме грабва по подобен начин и ме кара да се замисля. Но колкото и суперлативи да изпиша едва ли ще успея да ви предам истинското бижу, което се намира между страниците на “Непривична земя”.

Advertisements

One thought on “Разкази за една “Непривична земя” от Джумпа Лахири

  1. Pingback: Литературен клуб (Февруари 2014) – “Непривична земя” Джумпа Лахири | През прозореца

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s