Джоан Харис с “Котка, шапка и въже”

От както се появи филмът “Яж, моли се и обичай” (предполагам книгата е била първа, но аз поне първо научих за филма) все по-често срещам по рафтовете книги с оформени по подобен начин заглавия. Една такава е “Котка, шапка и въже” – приятен сборник с разкази, в който според резюмето всеки ще намери нещо за себе си.

joanne_stories

Интересни идеи, въплатени посредством различни герои, описани с изчистен стил. Темите засегнати в разказите са от нашето ежедневие, добре развити и каращи ни да се замислим по един ненатрапчив начин. На страницата на книгата ще се срещнете с две приятни стари дами, няколко божествени въплащения, деца на бреговете на буйна река в Африка, любителка на тестените изделия и много други. Преди всеки един от разказите има кратко въведение от авторката, с което тя описва как е възникнала идеята за разказаната история.

Джоан Харис е арторка на много книги, включително и на “Шоколад”, филмирана с участието на Жюлиет Бинош и Джони Деп.  Световете, който тя е създала в разказите тук много различни един от друг и в същото време са като извадка от заобикалящата ни действителност. Тя акцентира върху детайлите и постига желаното внушение, посредством много въображение и детайли.

Advertisements

One thought on “Джоан Харис с “Котка, шапка и въже”

  1. Pingback: “Къпиново вино” – Джоан Харис – През прозореца

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s