Към една планина в Тибет

Ако си мислите, че почти двумесеченото ми отсъствие от блога се дължи на екзотично пътешествие до Тибет сте прави, но само до някъде.  Наистина в началото на 2014 година успях да отида до Хималаите, но не използвайки самолет, автомобил или пък пеш. Озовах се там с помощта на Колин Таброн и “Към една планина в Тибет”.

Tibet_04_korica1

Колин Таброн е известен автор на пътеписи, носител на много награди в този жанр за книгите, описващи пътуванията му в дебрите на Русия или в близкия Изток. В книгата, която днес ви представям, той ни повежда на поклонение към центъра на Вселената или иначе казано връх Кайлаш. Освен пътуване към Хималаите, авторът започва такова и в спомените си за покойните си родители и тяхната малдост.

Много приятна и лека като четиво, но истинска и наситена на изживявания книга. Описанието е пълно с величествени гледки от Хималаите и скалистите пътеки, които я прекосяват. Четейки, човек направо чува шума на реката разбиваща се в каньона долу и усеща щипещия студ по бузите си.

Колин общува с много от месните жители по време на пътуването си, описва странните нарави и обичаи на съвреммените тибетци. Толкова човешки и близки са мечтите и надеждите им, а в същото време животър им е коренно различен, белязан от крайна бедност и недоимък. Контрастът с нашето ежедневие е разтърсващ.

Обикалянето на подножието на връх Кайлаш е част от свещените практики на будизма и религията бон. Наред с описанията на природните красоти е добавена информация за религиозното значение на различните ритуалите, които са описани. Вдига се завесата пред сложните вярвания на будизма, какво се случва в древните манастири и как Културната революция е повлияла на тези миролюбива хора.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s