Обиколка не само на 7-те чудеса на света, но и на още 37 такива с Кир Буличов

Преди години за един изпит по английски ми се наложи да подготвя тема, в която се разказваше накратко за 7-те чудеса на света. От тази тема ми останаха бегли спомени за описаните чудеса и едно незадоволено любопитство. Все се канех да прочета нещо повече за тях, но като и с много други неща все не ми оставаше време. Но преди някъде около месец и половина попаднах на следната книга …

Image

Псевдонима на автора е Кир Буличов и е известен с научнопопулярната си литература и фантастичните си разкази. В тази книга той прави задълбочено изследване на 7-те чудеса на света, както и на още 37 такива, намиращи се Близкия и Далечния Изток, Азия и Африка.

На всяко едно чудо е отделена собствена глава, в която се преплита описание на самото чудо, както и исторически факти свързани с неговото създаване. Авторът е имал възможност да пътува по местата, за които разказва и много често разказът от исторически се превръща в разказ на очевидец.

В книгата се дава рационално обяснение за произхода и строежа на пирамидите, които често са преписвани на НЛО и извънземни сили. Винаги много се е спорело за техния произход и почти всички източници, на които съм попадала са намесвали “неизвестни” сили в тяхното създаване, в опит да омаловажат постиженията на египтяните. Хубаво е човек да се докосне и до противоположната гледна точка.

Всички описани обекти са създадени от човека, за да увековечат величието му. Древните хора са били естети и са ценяли красотата, изяществото и хармонията. Притежавали са позания и умения, за които ние днес тепърва разбираме. Може да се окаже, че ние сме диваците макар и заобиколени от толкова научни и технически постижения. На съвременния човек някак му липсва този размах и поглед към света, вниманието към детайла и мащаба на строителството, които са имали древните хора.

Това не е книга, която се чете на един дъх – по-скоро човек трябва да си я раздели на части и всеки ден да вкусва по малко от нея. Иначе имам опастност да се загуби в различните владения и епохи на царе, борещи се да останат безсмъртни с нещо в историята. Научих много интересни неща, свързани с всяко описано място и единственото, което ми липсваше бяха снимки :). Но разбира се с интернет успях да компенсирам тази липса и да се разходя, макар и виртуално, из Тадж Махал и Златната Пагода – Шве Дагон. Обещах си, че един ден ще се опитам да посетя поне някой от тези места и се надявам да успея.

Бъдещото пътуване бих започнала с Петра …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s