Изпитание на волята с Беър Грилс в автобиографичната “Кал, пот и сълзи”

Познавам Беър Грилс от предаването “Оцеляване на предела” и си признавам не го харесвах, ама хич. Нещата, които показва в предаването са крайни, на моменти дори абсурдни, граничещи с лудост, но не и с оцеляване. Когато книгата се оказа в къщи бях много скептична, дори до последно се колебаех дали да я прочета или не си струва загубеното време.

В крайна сметка реших да му дам един шанс и не съжалявам 🙂 Книгата няма литературна стойност или някакво стилистическо богатство, това е един откровен (предполагам редактиран много внимателно) разказ за произхода и живота на Едуард Маикъл “Беър” Грилс. Разказ за много смелост, за кураж, за дързост и за надмогване на физическите ограничения.

Image

Благодарение на него успях да съпреживея подготвителния курс и селекцията на Специалните части на Обединеното кралство, да скачам с парашут в Кения и да изкача Еверест. Разказът на страниците на тази книга е много човешки, пълен с истински емоции – страх, провал, разочарование, възстановяване от тежка травма. В същото време има и много оптимизъм, вяра, смелост и дързост. Усеща се топлината и привързаността на и към семейството, позитивното отношение и вярата във всички хора. В нея има нещо надъхващо и през цялото време докато четях едвам се удържах да не грабна раницата и да хукна да покорявам най-близката планина. Започнах да разбирам защото толкова много хора го харесват и го гледат. А в същото време той е близък и достъпен, скромен.

След прочита на тази книга започвам все по-често да поглеждам рафтовете с пътеписи в библиотеката и книжарниците. Не винаги ти трябва сложен и богат изказ, за да предадеш емоция и да накараш читателя да съпреживее историята.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s