По съседски

В рамките на последните няколко седмици имах възможност да прочета две книги от един и същи автор. Става въпрос за “Руският съсед” и за “Английският съсед” от Михаил Вешим. Двете книги имат доста общи черти и между тях може да се направи паралел – ето защо реших да ги поместя в един пост. Image

Хронологично “Английският съсед” е излязла първо, но аз по стечение на обстоятелствата прочетох първо историята за госта от Русия. И двете книги са написани в един характерен лек хумуристичен стил като в тях се засягат актуални теми от българското ежедневие – днес и в близкото минало. Основна тема и на двете произведения е българския тарикатлък и неговите различни проявления. Къде за смях, къде за плач средностатистическите обитатели на селата Плодородно и Ново Плодородно са пристрастени към чашката мъже, чиито основни интереси се въртят около следващото питие. Разбира се и в двете книги има позитивни герои, които се различават от останалите или се променят в процеса на повествованието, за да заклеймят този модел на поведение. Много силно са представени женските образи – те са многопластови, с различни интереси, отворени към света и “новостите” в него. И в двата романа се показва сблъсъка на българския модел с чуждите такива, представени в лицето на новопристигналите съседи. Макар и крайно идеализирани и изопачени гостите носят доста от характерните за страните си черти и чрез тях се прави паралел къде са те и къде сме ние – още една типично българска черта – да се сравняваме с другите.

Книгите са приятно, леко четиво, което макар, че често разсмива до сълзи ни кара да се замислим, с какво точно се гордеем като нация и какви са наболелите проблеми на днешното ни общество.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s